– Goda vänner, bra arbetsförhållanden och sjukvård i världsklass.
Så förklarar anestesiologen Yaw Adu-Gyamfi varför han återkommit till Sverige för att sommarjobba 30 gånger.
För 33 år sedan arbetade ghananen Yaw Adu-Gyamfi på ett sjukhus i London. När sommaren kom behövde han dryga ut sin kassa genom ett sommarvikariat. Han kunde dock inte återvända hem till Ghana eftersom militären precis tagit över landet i en kupp. En vän tipsade honom om att det behövdes läkare i svenska Västerås. Några telefonsamtal senare var allt klart och Yaw Adu-Gyamfi började strax därpå sitt första sommarvikariat på Centrallasarettet i Västerås. Sedan följde den ena sommaren på den andra. Endast tre somrar har de övriga narkosläkarna i Västerås fått klara sig utan Yaw Adu-Gyamfi.
Yaw Adu-Gyamfi beskriver arbetet i Sverige som en energiinjektion. Som professor och dessutom ordförande för Läkarförbundet i Ghana arbetar han numera mest administrativt.
Men han poängterar också kontrasten till kliniskt arbete i Ghana.
– I Ghana arbetar vi med väldigt basal sjukvård. Det saknas pengar och utrustning. Sjukdomarna och skadorna är många gånger desamma men vi måste klara av dem med de förutsättningar som finns där. Man får improvisera en hel del. Det behöver jag aldrig göra i Sverige.
I september fyller Yaw Adu-Gyamfi 65 år men har inga planer på att pensionera sig.
– Som professor i Ghana får jag arbeta tills jag är 70 år.
Däremot vill han inte redan nu säga om han återkommer till Västerås även nästa år.
– När man är så gammal som jag får man ta ett år i sänder!


Professorn i anestesiologi, ghananen Yaw Adu-Gyamfi ser sitt sommarjobb på Centrallasarettet i Västerås som en tradition. I år var det trettionde gången.