All kirurgi i Simrishamn upphör den 1 december när nuvarande avtal löper ut, ett led i att koncentrera kirurgin i Skåne.
– Jag tycker det är sorgligt. Man tar bort en välfungerande kostnadseffektiv avdelning, säger narkosläkaren Ulla Feuk, en av de läkare som får lämna Simrishamn.
Det uppdrag som Carema tar över innebär också att akuten i Simrishamn stängs nattetid. Däremot ingår ytterligare två vårdcentraler samt en ny hudmottagning. Förändringarna innebär en rätt omfattande övertalighet, men inte främst för läkarna, enligt Birgitta Viklund, direktör för Ystad–Österlens sjukvårdsdistrikt.
– Carema har andra arbetssätt som gör att de kan jobba med lite mindre personal. Men Carema kommer att behöva de läkare som finns idag, förutom inom den planerade kirurgin.
Där handlar det om »en handfull« läkare, enligt Birgitta Viklund. De blir automatiskt anställda i Region Skåne från den 1 december. Regionen tar över under det avtalslösa glappet fram till den 1 maj. I första hand ska de övertaliga erbjudas annat jobb inom regionen. Kirurgisk personal behövs i Ystad redan idag, enligt Birgitta Viklund.

Anbud drogs tillbaka
Praktikertjänsts företag Närsjukvården Österlen AB lade inget anbud i upphandlingen. Ett annat anbud drogs tillbaka. Utan planerad kirurgi skulle lönsamheten bli för dålig. Carema var till slut det enda anbudet i upphandlingen.
– Vi hade två seriösa anbudsgivare som motsvarade skall-kraven. Det andra företaget valde att hoppa av. Men det har inte påverkat, vi har haft konkurrens i upphandlingen. Carema har ett koncept som passar. De håller vad de lovar, enligt våra referenser, säger Birgitta Viklund.
Är det svårt att jämföra olika anbud?
– Det är inget lätt arbete, men heller inte omöjligt.
Med tanke på att det idag finns små möjligheter att mäta kvaliteten i sjukvården och att det råder brist på bra indikatorer, hur jämför man då olika anbud?
– Jag tycker det är lite »halv-bullshit« att man inte kan mäta kvalitet. Det går inte att göra med vetenskaplig exakthet, men det går.