Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson anser att tillgängligheten på paracetamol är ett problem, eftersom framförallt unga kvinnor inte helt sällan medvetet överdoserar i avsikt att skada sig själva.
– Jag vill inte ha ut paracetamol i den vanliga handeln just av det skälet. Det är därför vi slåss så hårt för att behålla apoteket.
Ylva Johansson säger att såväl mindre storlek på förpackningarna som åldersgräns har funnits med i tankarna kring försäljning av paracetamol.
– Det är en åtgärd man kan vidta och det har vissa länder gjort, framförallt de som släppt på apoteksmonopolet.
– Men jag är inte beredd att säga ja eller nej till åldersgräns just nu, säger Ylva Johansson.
I september tillsatte regeringen en snabbutredning om nikotinläkemedel i detaljhandeln. Ylva Johansson har skarpt markerat att det inte finns några planer på försäljning av andra läkemedel utanför apoteket. Utredningen kommer att få ett utökat uppdrag som rör läkemedelförsäljning i stort. I tilläggsdirektiven funderar Ylva Johansson på att låta frågan om tillgänglighet av paracetamol ingå.
– Direktiven handlar om tillgänglighet, men de måste samtidigt handla om restriktioner, säger hon.
Borgarna vill öka tillgängligheten
Maria Larsson (kd), ordförande i den borgerliga alliansens Välfärdsgrupp, säger att borgarnas förhoppning är att apoteksmonopolet löses upp och att försäljning av vissa receptfria läkemedel i detaljhandeln tillåts. Hon säger att både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket måste reglera vilka läkemedel det är frågan om, hur stora förpackningarna ska vara och eventuellt åldersbegränsa försäljningen av paracetamol.
– På så sätt skulle det vara mer begränsande, idag kan vem som helst gå in på apoteket och köpa hur mycket som helst!
Maria Larsson poängterar att är viktigt med ökad tillgänglighet för dem som behöver det.
– En bensinmack är ju öppen dygnet runt, säger hon.
Ylva Johansson säger att mycket av diskussionen om apoteksmonopolet har handlat om varför man inte ska kunna köpa huvudvärkstabletter på bensinmacken.
– Det är svårt att få folk att förstå att vi behöver reglering av läkemedel som människor uppfattar som ofarliga, säger hon.
– Det är svårt att eliminera riskerna helt, kontrar Maria Larsson. Den som vill ta sitt liv hittar oftast vägar att göra det.
Publicerad:
Läkartidningen 43/2005
Lakartidningen.se