Fyra av årets pristagare vinner med sin debutartikel i Läkartidningen. En av dem är Helena Carré. I februari börjar hon sin AT i Umeå, men innan dess lär hon sig väva på en folkhögskola i Danmark.
– Jag vill gärna arbeta med infektioner och smittskydd men jag har också alltid velat bli textildesigner, säger hon på en knastrig telefonlinje från Danmark.
Hennes artikel vann i kategorin »Yngre skribenter« och är en utvärdering av kontaktspårningsarbetet vid klamydiainfektion i Västerbottens län.
– Det är ett jobb som jag har haft vid sidan om läkarstudierna, men jag fick tillgodoräkna mig lite av det arbetet i min grundutbildning.
Helena Carré har under sin tid som läkarstuderande varit aktiv i en grupp kallad Kärleksakuten i vilken läkarstuderande åker runt och informerar ungdomar om känslor och sex. Via den gruppen fick hon reda på att smittskyddsenheten i Västerbotten skulle starta en forskning om klamydia. Hon sökte och fick vara med i projektet.
Att skicka in artikeln till Läkartidningen var en tidig tanke från hennes sida.
– Jag ville att resultaten i vårt arbete skulle nå ut till så många läkare som möjligt.
Varför tror du att din artikel har vunnit?
– Jag tycker själv att den är välskriven, jag har lagt ner mycket arbete på själva skrivandet, men det är också ett aktuellt ämne. Jag tror att många kan ta till sig det vi har kommit fram till.
– Det är jätteskoj att få denna uppmärksamhet och jag hoppas att andra blir intresserade av ämnet.
Medförfattare till artikeln »Kontaktspårning ett år tillbaka lönar sig« är Jens Boman, Bodil Gärdén och Elisabet Nylander-Lundqvist.Fotnot: De tre andra vinnarna som i år skrev sin första artikel för Läkartidningen är Gunnar Sjöberg, Poul Kongstad och Maria Ernfridsson.