Ska vi verkligen fortsätta lova alla evig lycka och ungdom, smärtfrihet och starkt skelett, frihet från depression och ångest? Så skriver distriktsläkaren Lars Erik Adolfsson i sin artikel som blev årets debattartikel i Läkartidningen.
– Väldigt trevligt, kul att man kan bli uppmärksammad för en debattartikel, säger Lars Erik Adolfsson, som blev överraskad över utnämningen eftersom han inte kände till tävlingen.
Artikeln handlar i korthet om hur medier, läkemedelsindustrin och medicinska särintressen går hand i hand vad gäller att måla upp hotande medicinska katastrofer och att lansera lösningar på allehanda sjukdomstillstånd. Lars Erik Adolfsson hade skrivit om detta på en diskussionslista inom allmänmedicin kallad »ordbyte« när han blev ombedd att skriva i Läkartidningen.
– Man ville ha in min artikel omgående så det gick rätt snabbt, men det kanske var bra så här med facit i hand.
Lars Erik Adolfsson har fått många positiva reaktioner från kolleger som har tyckt att artikeln tar upp ett problem som är värt att diskuteras.
– Jag tror att flera kände igen sig i det jag skrev om, det tror jag kan ha bidragit till uppmärksamheten. Men det är kul, en del kolleger som har hört av sig har jag inte haft kontakt med på flera år.
Även journalister har kontaktat Lars Erik Adolfsson. Bland annat nappade radioprogrammet »Kaliber« på ett tips som han nämner i artikeln om att läkemedelsindustrin idag tar del i bildandet av patientorganisationer.