– Jag hoppas det ska bli en debatt om bruket av tobaksfria nikotinprodukter. Jag tror inte att allmänheten och kvinnorna är medvetna om riskerna.
Det säger Läkartidningens medicinske chefredaktör Josef Milerad, docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet i Solna. Han har tillsammans med Ed Mitchell, professor i pediatrik i Auckland, Nya Zeeland, gått igenom den senaste litteraturen på området.
De har båda tidigare bidragit med egen forskning. Ed Mitchell var den första som visade att risken för plötslig spädbarnsdöd ökade om barnet sov på mage.
Josef Milerads forskning på djur visade för tio år sedan att nikotinpåverkan under graviditeten, inte efter födseln, kanske var den viktigaste orsaken till plötslig spädbarnsdöd. Han visade också att rökning under graviditeten gör att hjärnans larmfunktion vid syrebrist reagerar långsammare.
1999 gick Mitchell och Milerad igenom litteraturen på området på uppdrag av Världshälsoorganisationen som publicerade artikeln på sin webbplats.
Då var slutsatsen att den främsta orsaken till plötslig spädbarnsdöd var mammans rökning under graviditeten.
Sedan dess har ytterligare studier bekräftat detta samt kartlagt vad som händer i kroppen. Förutom störningarna i hjärnan ersätts elastiska delar i hjärta, kärl och lungor med bindväv så att organen blir stelare.
Starkare bevis finns nu också för att det är själva nikotinet i tobaken som är den stora orsaken.
– Det här har ett väldigt viktigt folkhälsobudskap. När så många studier säger samma sak kan man upplysa allmänheten om att undvika de här substanserna, säger Josef Milerad.
– Jag känner mig väldigt oroad över att man nu ska sälja nikotintuggummi i vanliga livsmedelsbutiker. Det finns inga varningstexter som säger att de här produkterna är beroendeframkallande eller att det inte är ett säkert alternativ till rökning för gravida kvinnor. Det får inte säljas på samma sätt som ett kosttillskott.
Den uppdaterade litteraturgenomgången har granskats av WHOs expertpanel och kommer att publiceras på WHOs webbplats inom kort.


Läkartidningens medicinske chefredaktör Josef Milerad vill varna gravida kvinnor för att använda nikotintuggummi under graviditeten. Foto: Marita Arvidsson