Nikotinläkemedel ska få säljas överallt där tobak säljs. Förutsättningen är att man får ett tillstånd från Läkemedelsverket. Varje försäljningsställe måste också ha tillgång till en apotekare eller receptarie som ansvarar för tillsynen. Det föreslår en statlig utredning som överlämnades till regeringen i torsdags.
– Både bra och dåligt, summerar Gunilla Bolinder, överläkare och chef vid kliniskt kunskapscentrum, Karolinska Universitetsjukhuset Solna.
Hon har ägnat sig åt tobaksinformation i 20 år och är egentligen ingen vän av nikotinläkemedel.
– Det är ju en drog i sig. Snart får vi bättre läkemedel som fungerar som antabus, så att nikotin helt enkelt smakar illa efter medicinering, säger Gunilla Bolinder.
De flesta personer som lyckats fimpa eller spotta ut snuset för gott har gjort det utan läkemedel. Viljan att sluta är oslagbart viktigast, betonar hon.
– Men visst kan nikotinläkemedel vara ett alternativ för de som inte klarar ett tvärt stopp.

Det ska vara lika lätt att få tag på nikotinläkemedel som det är att få tag på tobak. Annars är risken att den som håller på med seriös avvänjning köper tobak när apoteket är stängt. Så lyder den generella synpunkten bland läkare som är engagerade i frågan, enligt Gunilla Bolinder.
Å andra sidan finns en oro för att nikotinläkemedel blir en hipp grej, ett alternativ till exempelvis snus.
– Tobaksindustrin håller som bäst på att utveckla produkter som närmar sig läkemedlen. Skillnaden mellan vad som är nikotinprodukter och vad som är nikotinläkemedel blir alltmer subtil, förklarar hon.
Apoteket varnar för risken att rökare och snusare går från ett beroende till ett annat om försäljningen släpps fri.
– Sannolikheten för att förbli rökfri mångdubblas för den som använder nikotinläkemedel i kombination med rådgivning, säger Stefan Carlsson, VD för Apoteket.

Utredningen föreslår fri prissättning, och Gunilla Bolinder välkomnar det väntade priskriget.
– Hittills har nikotinläkemedel varit dyrare per milligram nikotin jämfört med snuset. Det är ett fruktansvårt dåligt budskap från samhället, säger hon.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2007.



»Visst kan nikotinläkemedel vara ett alternativ för dem som inte klarar ett tvärt stopp«, säger Gunilla Bolinder, som egentligen inte är någon vän av nikotinläkemedel.