Efter att ha varit ordförande i Sveriges pensionärsförbund i sex år och mött äldrefrågor ur ett brukarperspektiv vill Barbro Westerholm nu åter bli politiker.
– Det skulle vara lite skämmigt att inte ens försöka göra något av den kunskapen politiskt, säger hon.
Barbro Westerholm satt i riksdagen mellan 1988 och 1999. Hon säger att hon lämnade för att »fylla på sin gryta«. Nu vill hon förändra livet för de äldre.
– Dels den yngre tredjedelen som vill fortsätta arbeta men hindras både av myter om äldre och av ekonomiska incitament för såväl arbetsgivare som arbetstagare.

Barbro Westerholm vill att vi ska ha rätt att gå i pension vid 61 års ålder men att de som vill ska ha rätt att arbeta kvar utan övre åldersgräns.
– En psykiater som specialiserat sig på äldre kanske är som bäst vid 65, 70 års ålder. Vi har inte råd att bli av med erfarna professionella inom olika yrken.
Ett annat viktigt område är att se till att det finns en beredskap inom vården att ta emot den stora gruppen fyrtiotalister.
– Det handlar om kompetensförsörjning inom till exempel ortopedi och ögonsjukdomar, områden där deras första stora sjukvårdsbehov finns.
Och så värnar Barbro Westerholm särskilt om situationen för de allra äldsta.
– Sista biten av livsresan när man inte längre klarar allting själv. Boendefrågan är – tillsammans med frågan om pensionerna – den stora frågan i den gruppen. Många vill inte bo hemma till sitt livs sista dag. Idag finns inte den möjligheten för alla.
Barbro Westerholm tar också upp frågan om läkemedelsbehandling för äldre.
– Med så mycket komplikationer, fel dosering, under- och överbehandlingar. Det är vanvård!

Men hon poängterar att det inte är läkarna som ska lastas för det utan universiteten och Landstingsförbundet.
– Läkarkåren måste få bra utbildning i diagnostisering och behandling av äldre och hur man använder läkemedel.
Barbro Westerholm står som nummer tre på folkpartiets lista för Stockholms län. Men trots att partiet idag har åtta mandat från den valkretsen vill hon inte ta ut någon seger i förskott.
– Vi har personval och det står ju jätteduktiga personer längre ner på listan, jag tar ingenting för givet.



Barbro Westerholm (fp) skulle vilja att alla riksdagspartier hade minst en läkare vardera i riksdagen. »Det finns frågor som inte är partiskiljande.«