Nozipho Bhengu fick HIV 1998 och blev känd för en bred publik när modern, en ANC-politiker, berättade om dotterns smitta i parlamentet 2001. Två år senare togs Nozipho Bhengu in på sjukhus med aids, allvarligt sjuk. Hon provade bromsmediciner men avbröt snart behandlingen på grund av biverkningar. Då dök hälsoministern upp vid hennes sida och rekommenderade en ny kur: diet.
»Jag känner inte till några biverkningar av att äta ordentlig mat«, argumenterade minister Manto Tshabalala-Msimang. Bhengu fick hjälp av aidsförnekaren Tine van der Maas, sjuksköterska och självlärd nutritionist, som med regeringens goda minne lanserat sin diet på flera av landets sjukhus.
Den består av vitlök, citron och olivolja. Men också en brygd på växtextrakt som säljs i en flaska i ANCs färger och utlovar »ett positivt liv«.
Efter ett par månader mådde Nozipho Bhengu bättre. Enligt rapporter framstod hon som hälsan själv, och van der Maas lyfte fram henne som en mönsterpatient. Själv deklarerade Bhengu i intervjuer att hon var »det vetenskapliga beviset« på att dieten fungerade.
Som LT nyligen rapporterat i serien om HIV i södra Afrika går utbredningen av bromsmediciner framåt i Sydafrika. Men många får inte rätt behandling, och signalerna från det politiska ledarskiktet om värdet av bromsmediciner är ofta tvetydiga.
»Nozipho Bhengus död visar på det akuta behovet av vetenskap, sanning, ledarskap och personligt ansvar för att leda kampen mot HIV och aids«, skriver Treatment Action Campaign, en frivilligorganisation som kämpar för utbredningen av bromsmediciner i landet.