Efter tre månader är läkarstrejken i Tyskland över (se LT nr 14 och 23). Fackförbundet Marburger Bund och arbetsgivarsidan enades i mitten av juni om ett avtal som ger 22000 läkare på Tysklands universitetssjukhus lönehöjningar på mellan 15 och 20 procent. Det innebär mellan cirka 500 och 700 euro mer i månaden.
Marburger Bund betecknar det nya avtalet som »historiskt« men menar samtidigt att man också tvingats till eftergifter: Framförallt lyckades man inte minska de stora löneskillnaderna mellan det före detta Öst- och Västtyskland. Lönerna i före detta Östtyskland är generellt sett lägre än i Västtyskland.
Ett extra påslag om 100 euro för nyutexaminerade läkare kunde man heller inte driva igenom.

Lättnaden över att strejken är slut överskuggas också av det faktum att Marburger Bund redan flaggat om att det snart kan bli strejk igen – den här gången är det 70000 kommunalanställda läkare som kan tas ut i strejk då fackförbundet inte lyckats komma överens med de kommunala arbetsgivarna.