Magnus Forssblad, VD för Capio Artro Clinic, gör vid VM i Tyskland sitt fjärde internationella mästerskap som landslagsläkare.
Inför årets VM, som inleds den 9 juni, har det internationella fotbollförbundet FIFA förbjudit spel i de högsta nationella ligorna från 17 maj. Syftet är att spelarna ska ges ökad möjlighet till rekreation efter sin klubbsäsong och komma så väl preparerade till Tyskland som möjligt.
– Många vanligtvis framträdande spelare var väldigt slitna eller skadade under förra VM. Bland oss fotbollsläkare har vi länge drivit frågan att det ska vara färre matcher under de säsonger det är VM- eller EM-slutspel.
75–80 matcher under en säsong är inget ovanligt för en spelare i någon av de europeiska toppklubbarna. En veckas extra vila som det blir inför detta VM betyder en hel del för att spelarna ska bli fysiskt väl prepearerade, menar Magnus Forssblad.

FIFA har också skärpt dopningsreglerna och de medicinska kraven på spelarna. Bakgrunden är de dödsfall som inträffat under matcher till följd av hjärtåkommor.
– FIFA verkar oroligt över att något ska inträffa. För första gången är det krav på att samtliga spelare ska ha hälsodeklarationer, och framför allt ska det göras omfattande hjärtundersökningar på varje spelare. Det är bra att man från FIFAs sida är noggrann, men det är lite väl många undersökningar. Inom Svenska Fotbollsläkarföreningen har vi kommit fram till hur vi ska screena för hjärtproblem, nu har FIFA fördubblat denna insats. Men det är givetvis bra att problemet uppmärksammas.
– När det gäller dopning så ska vi godkänna samtliga mediciner och preparat som spelarna eventuellt tar. För något år sedan fanns bland spelarna en ganska stor konsumtion av kosttillskott, men vi har fått dem att dra ned förbrukningen till ett minimum. Med den typen av tillskott finns alltid en risk för utslag i en dopingkontroll, menar Magnus Forssblad.
Skador är tyvärr ett vanligt inslag under match och träning.
Känner du och den andra landslagsläkaren Anders Valentin någon press från landslagsledningen för att påskynda behandling och »chansa« med halvskadade spelare?
Inte det minsta, vi har alltid haft en väldigt bra dialog med Lars Lagerbäck [förbundskapten]. Under en match ger det sig ganska snabbt om en spelare kan fortsätta efter att ha fått en smäll, ofta avgör spelaren själv. Vi känner också spelarna så bra att vi vet hur olika spelare tål smärta. Några faller ganska lätt men när andra, som Tobias Linderoth, ligger och vrider sig då vet vi att det är allvarligt. Mellan matcher händer det att vi överväger om en spelare ska spela halvskadad förutsatt att det inte rör sig om en skada som kan ge bestående men.
Vad räds man mest som läkare under en så viktig tävling som VM?
Den stora katastrofen är matförgiftning. Virusinfektion är också något vi helst slipper. Sedan är det inte roligt om någon av våra nyckelspelare blir skadad.
Till sist: Hur går det?
Håller sig alla friska går Sverige till kvartsfinal, minst, avslutar Magnus Forssblad.


Magnus Forssblad, en av Sveriges två landslagsläkare vid fotbolls-VM. Sverige spelar sin första match den 10 juni mot Trinidad och Tobago.