Daniel Brattström, ST-läkare i onkologi på Radiumhemmet, var den som i höstas tog initiativ till ett herrfotbollslag med läkare från hela Sverige. Träningar med hela laget har sedan fått ske under några få helger.
– Men Sverige klarade sig excellent! konstaterar Daniel Brattström, som själv är lagkapten och spelar forward (och som enligt egen utsago gjorde turneringens snyggaste mål – dock ej bronsmålet).

Under den vecka VM pågick spelades en match varje dag. Däremellan fick också intellektet sig en omgång då varje deltagande land måste prestera tre föreläsningar vardera med anknytning till idrottsmedicin. Svenskarna talade bland annat om hjärnkontusioner vid nickningar.
För att själva undvika bestående men från sådana övningar följde Nikola Drca med som landslagsläkare. Egentligen är han spelare i laget men var tvungen att avstå från att delta i mästerskapet eftersom han skadats under en träningsmatch.
Läkarlandslaget har fått lite sponsring från ett läkemedelsbolag och en reklambyrå, men Daniel Brattström säger att det gick trögt att ragga sponsorer. Ingen av de deltagande svenska spelarnas arbetsplatser vill bidra med några pengar.
– Men nu när vi tog brons kanske det går bättre inför nästa år, säger Daniel Brattström.

Nästa år är det Australien som är värdland för fotbolls-VM för läkare. Året därpå hoppas Daniel Brattström att Sverige ska få anordna mästerskapet och att det då blir minst 16 lag som deltar. I år deltog tio lag: Brasilien, Spanien, England, Tyskland, Litauen, Sydkorea, Österrike, Australien samt alltså Ungern och Sverige. Brasilien kammade hem guldet och Spanien tog silver.
– Målet är att vi ska ha roligt och träffa nya vänner, men när man kommer ut på planen vill ju alla vinna. Efteråt är alla vänner igen, säger Daniel Brattström.Stående: Johan Wikström, Åke Berglund, Roger Tell, Erik Bygdén, Kalle Maripuu, Johan Krause, Joachim Gullbo, Lars Ekspong, Christer Winninge, Torkel Svedberg. Knästående: Olof Brattström, David Smekal, Claes Karlsson, Daniel Brattström, Christian Kjellander, Pär Dahlman, Daniel Stam, Niklas Marklund, Nikola Drca. Liggande: Morten Braendengen.