Vid ett extra sammanträde i landstingsfullmäktige i onsdags togs beslutet om att avsätta 70 miljoner kronor till insatser för att klara vårdgarantin. En del av pengarna går till verksamheten vid toraxkliniken; beställningen på operationer blir nu taklös för att korta ner de långa patientköerna. Det berättar det socialdemokratiska sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros:

–Det är oacceptabelt långa väntetider och vi kände att vi måste göra något. Vi ökar därför produktionen kraftigt på torax. Kliniken får ersättning för varje extra operation, varje operation kostar cirka 125000 kronor. Vi kommer att klara åtta till tio nya operationer per vecka, ett tillskott på en miljon kronor i veckan. Jag utgår från att vi kommer att ha klarat av köerna inom ett halvår.
Den ökade beställningen på hjärtoperationer innebär enligt Inger Ros att sjukhuset kan välja att operera vid egna kliniken eller erbjuda patienter operation på sjukhusen i Uppsala, Örebro och Karlskrona. Idag väntar cirka 280 patienter i Stockholm på hjärtoperation.

En annan »kraftig åtgärd« från politiker och beställarkontoret är att en sjuksköterska och en läkare ska ringa runt till alla patienter i kön för att avgöra hälsoläget, säger sjukvårdslandstingsrådet:
–Det är viktigt att prata med patienterna så att vi kan upptäcka akuta fall, och täcka in vårdgarantin. Men det kan också finnas patienter i kön som känner att de kan vänta, säger Inger Ros.
Sjukhusdirektör Cecilia Schelin-Seidegård är positiv till beslutet, men säger att ledningen ska diskutera det närmare med toraxkirurgin.
–Tidigare hade vi en ram, nu kan vi operera mer. Vi kommer troligen att börja utföra operationer extra på kvällar och helger.
Kan ni anställa mer personal?
–Det kan innebära att vi får anställa fler på intensivvården eller att personal inom organisationen får möjlighet att arbeta extra, säger hon.
Verksamhetschefen Ulf Kjellman hade på fredagsförmiddagen ännu inte fått vetskap om beslutet.
–Det är naturligtvis jättebra med en ökad beställning men om man inte har ytterligare resurser att operera hjälper det inte. Om vi hade kapacitet idag hade vi naturligtvis opererat fler. Vi behöver mer resurser inom intensivvården, säger han.
Nyligen skickade toraxkliniken iväg en ny skrivelse med ett åtgärdspaket och önskemål för att kunna anställa ett 30-tal nya personer främst på intensivvården, utöka antalet intensivvårdsplatser från tio till fjorton och skapa fler operationssalar.