– Det finns ett skriande behov av information, och vi har märkt att många frågar efter just en webbsida, säger Gunilla Lööf, anestesisköterska på sjukhuset i Solna.
Förra hösten började hon och kollegan Erika Berggren att skissa på idéer till en webbplats. De får många olika frågor från barn som ska läggas in på sjukhus för operation. Tioåringen undrar om det gör ont medan tonåringen mer är rädd för att det ska bli pinsamt – att han ska kissa på sig när han är nedsövd. På barnanestesikliniken är man väl medveten om att enbart att befinna sig på ett sjukhus kan stressa och oroa ett barn.
Men tiden för ett samtal är knapp.
– Man har bara några minuter på sig att etablera en kontakt. Då gäller det samtidigt att koppla upp apparatur, hålla koll på det medicinska, informera barnet och föräldern, säger Gunilla Lööf, som nämner att den information som ges idag är under all kritik.
– Tidigare hade vi broschyrer, filmer och en »narkoslek« med dockor och apparater, men allt sådant är nerlagt. Vi fick det aldrig att fungera.

Bättre är att föräldern redan på hemmaplan berättar om allt ifrån inläggning till nedsövning, menar hon. Därefter kan man repetera hemma eller på sjukhuset. Gunilla Lööf och Erika Berggren hänvisar till forskning som visar hur viktigt det är att förbereda barnet inför en sjukhusvistelse.
Efter att ha sneglat på länder som Kanada där sjukvården använder webbaserad information ( http://www.sickkids.ca , red anm) fick de inspiration till en egen sajt.
Och innehållet håller nu på att bli klart. På webbplatsen kommer det att finnas föräldrainformation på 40 språk. För barn blir det möjligt att göra en »operation tour«, att klicka sig runt i sjukhusets olika rum, från inläggning till operation och uppvakning, berättar Erika Berggren.
– Clowner beskriver vad som händer i de olika situationerna. Det är viktigt att göra allt mänskligt, att visa att det finns människor bakom mössor och munskydd. Dataspel finns för äldre barn. Tre olika tecknade filmer tas också fram; en är riktad mot barn i dagisåldern, en för skolbarn och en annan för tonåringar. De handlar om hundar som hamnar i olika situationer, till exempel valpen Bella som ska sövas och få ett rör i örat.

Sjukvårdsrådgivningen har sponsrat filmerna och de kommer därför även att finnas på deras webbplats. Andra finansiärer står också bakom materialet, inget har tagits ur landstingets kassa. Sajten, vars adress blir http://www.narkoswebben.se , kommer att vara nåbar för alla landsting.


Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har tagit fram filmer för barn som ska opereras. De handlar om hundar som hamnar i olika situationer, till exempel valpen Bella som ska sövas och få ett rör i örat.I Kanada använder man webbbaserad information för barn. Här: http://www.sickkids.ca