– Det var hög klass på artiklarna, och jag hade gärna sett att alla kom på första plats. Jag tycker att alla som var nominerade kan känna sig stolta över att ha presterat så bra, säger Helena Carré.
Hon nämner speciellt den till tävlingen nominerade artikeln »Om bruk och missbruk av psykiatrin« av Jan-Otto Ottosson, och Ragnar Levis artikel om forskningsfusk som två artiklar hon fastnade lite extra för.
– Ottossons artikel om psykiatri var väldigt intressant även om jag inte höll med om allt som stod i artikeln, och forskningsfusk är ju ett relevant ämne.
Helena Carré tycker dock att det var svårt att bedöma andras artiklar och är glad över att det fanns kriterier att utgå ifrån vid bedömningen.
– Jag har mycket mindre erfarenhet av att skriva artiklar än många av dem som var nominerade i år och jag känner mig glad över att ha fått förtroendet att få vara med i juryn.
Hon menar att det finns en fara i att fastna för de ämnen man själv är intresserad av.
– Men det var kul, det blev en bra anledning att sätta sig ner och läsa bra artiklar. Annars är det svårt att ta sig tid att läsa artiklar utanför sitt forskningsområde. Men det hade varit roligare att bara få läsa och få slippa betygsätta artiklarna.
Helena Carré gör nu sin allmäntjänstgöring på medicinkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.