Norrbottens läkarförenings ordförande, Robert Svartholm, har fått många kritiska och upprörda mejl från läkare efter nyår. Arbetstiderna har redan »gått åt skogen«, menar han:
–Vi ser att kliniker kommer att bryta mot lagen. Vi vet att till exempel jourlinjer på tre personer inte kommer att fungera.
Missnöjda läkare har berättat för honom om »krystade scheman« där man jämna onsdagar skulle arbeta till kl 16.15, andra till 16.45. Ibland med sovmorgon, ibland inte.
–På vissa ställen sprack schemat redan den 3 januari när väntrummet var fullt med folk, säger Svartholm.
Ledningen i Norrbottens läns landsting har gått ut med att varje verksamhet ska klara lagens krav, i första hand utan avstegsavtal.
–Det kommer inte att fungera, vi måste diskutera anpassade lösningar. Effekten blir att vi får stänga till exempel Kiruna sjukhus, säger Svartholm.

På narkoskliniken på Gällivare sjukhus ska läkaren Björn Balla strax gå på sitt vanliga veckoarbetspass, från onsdag kväll kl 21 till och med tisdag kl 16.15 med ansvar för både primär- och bakjour. Han är fackligt ombud på kliniken och är märkbart irriterad över arbetsgivaren som över huvud taget inte vill diskutera lokala kollektivavtal.
–Därför bestämde vi oss för att inte ändra på någonting i schemat efter nyår. Det är inte vår sak att lösa problemet, det är arbetsgivarens, säger Björn Balla.
I dag består verksamheten av två jourlinjer, som bemannar helikopter samt sjukhus, med en bakjourskompetent läkare vardera. Nu varnar han för läkarflykt. Ingen av hans kolleger, narkosläkarna, är boende på orten och är därför »helt mobila«. Själv bor han i Motala.
–Vi har valt att jobba intensivt på det här sättet, att jobba en vecka och vara lediga två. Risken är att vi söker andra arbetsplatser om vi inte får som vi vill, säger Balla.

Förhandlingschef Anette Sundström i landstinget tror inte att någon verksamhet kommer att bryta mot lagen. Bakjoursläkare kan jobba en vecka i sträck, om inte störningstimmarna är alltför många, utan att bryta mot kravet om elva timmars dygnsvila, menar hon:
–Läkarna kan kompensera störningen i början eller slutet av nästkommande arbetspass.
Hon förklarar att genom att följa den tolkning av lagen som Sveriges Kommuner och Landsting gjort klarar verksamheterna Arbetstidslagen. Den faktiska tiden för störningar räknas samman och kompenseras. En helt absurd tolkning, anser Robert Svartholm:
–Jag trodde att vi hade lämnat den här tolkningen bakom oss. Det blir sammanbruten ledighet och inte sammanhängande ledighet.


Dubbelt så många läkare skulle behövas för att uppfylla Arbetstidslagen, menar Björn Balla (t h), narkosläkare på Gällivare sjukhus. Här tillsammans med kollegan Lars Nilsson.Foto: Thord Nilsson