En artikel om läkarnas kläder behöver illustreras. Enkelt, tänkte vi här på Läkartidningen; det måste gå lätt att hitta läkare med korrekt klädsel i sitt arbete. Det är bara att skicka ut en fotograf på ett sjukhus och börja plåta. Omslag och allt skulle det bli. Lätt som en plätt. Trodde vi.
Det visade sig inte vara riktigt så lätt. Fotograferna hittade inte läkare som följer de råd Socialstyrelsen har satt upp, se Fakta 1 här bredvid. Läkarrock vill många använda (trots att Socialstyrelsen tycker att lång ärm strider mot Hälso- och sjukvårdslagen), och det gick ju inte för sig att ha på bild – särskilt inte efter att vi redan fått backning på ett omslag med en läkare med långärmad, uppknäppt rock och med klockan väl synlig på armen. Nej, nu skulle det bli korrekt, riktigt bra.

Men det blev många diskussioner med fotografer, läkare och experter inom vårdhygien innan framför allt omslaget kunde skickas till tryckeriet. Det finns många åsikter i frågan. Olika sjukhus gör på olika sätt. Hur nära patienten ska man vara för att använda plastförkläde/ skyddsrock? Och korta ärmar – det går väl bra att kavla upp rocken? Armbandsur verkar vara okej, tycker vissa läkare. Håret är också en definitionsfråga – vad är långt? Hjulet måste uppenbarligen uppfinnas gång på gång, på varje vårdinrättning, hos varje läkare.

Det lossnade till slut tack vare hjälpsamma människor som kom till min undsättning.
Men jag undrar ändå efter all denna jakt på bilderna, när det var så svårt att få till det bra – hur många läkare bär egentligen »korrekt« klädsel?