I veckan beslutade Regeringsrätten att en läkare som tidigare dömts för barnpornografibrott får behålla sin legitimation. Mannen har sexchattat med barn och har sparat datafiler med barnporr. Flera instanser, som Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, har kritiserat domen.
–Det är fel att läkaren får tillbaka sin legitimation. Den som arbetar som läkare ska inte få arbeta kvar i sjukvården om det handlar om sexualbrott och brott mot barn även om man avtjänat sitt straff. Det handlar om att tilliten är förstörd, en patient lämnar ut sig till en läkare, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Ytterligare ett fall med en sexdömd läkare har varit aktuellt i medierna. En läkare, som dömts för sexuellt ofredande av tre unga män, har i väntan på ny rättegång i Svea hovrätt arbetat på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Läkaren sa nyligen upp sig.
Eva Nilsson Bågenholm tror att en utväg är att införa kontroller vid nyanställningar, till exempel att göra en sökning mot brottsregistret innan läkaren anställs. En liknande praxis finns redan inom förskoleomsorgen där anställda kontrolleras.
–Vi kommer att diskutera frågan i vårt etik- och ansvarsråd för att se vilket regelverk som behövs.
Ska en läkare verkligen portas på livstid – trots yrkeslämplighet och avtjänat straff?
–Ja. Det är ingen rättighet att vara läkare. Det är viktigt att människor har en oerhört hög tillit till läkare och sjukvårdssystemet.
Publicerad:
Läkartidningen 03/2007
Lakartidningen.se