– Det är viktigt att vi håller takten med de andra sektorerna. Någon gång borde anställda i kommuner och landsting lägga sig lite över industrin och den privata sektorn. Det blir kanske inte så den här gången, men vi måste väcka frågan till diskussion, sa Markus Gustafsson, tf chef för den arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKL, på torsdagens presskonferens.
Men han ville inte berätta om vilket utrymme det finns för löneökningar. Inte nämna några procent. Däremot tror Markus Gustafsson att rekordåren av god ekonomi i offentlig sektor gör att förutsättningarna för höjda löner är bättre än någonsin. Förra året var vinsten i kommuner och landsting 19 miljarder kronor, varav nästan sex miljarder i landstingen. För 2007 är prognosen en vinst med fyra miljarder kronor i landstingen; samma siffra väntas för 2008. Ändå manar han till försiktighet.
– Det låter som väldigt stora vinster, men vi behöver pengar till verksamheten och stora pensionsavgångar. För bara några år sedan hade vi kraftiga underskott. Löneutvecklingen måste vara ganska jämn och vi kan inte ha dubbelt så stora löneökningar nu och hälften så stora om några år, säger Markus Gustafsson.
Läkarförbundets chefsförhandlare Conny Gustafsson tycker att löneutvecklingen inom landstingen varit dålig.
– Vi måste minst komma ikapp industrin och gärna lite till. Jag hoppas på högre nivåer än förra gången, säger Conny Gustafsson.

Vilka yrkanden som ska läggas fram inför årets avtalsrörelse diskuteras nu lokalt i delföreningarna i landet. Lika aktuell i år som förra året är frågan om löneskillnader mellan manliga och kvinnliga läkare, menar han. Siffror, som presenterades av SKL, visar att medellönen för en kvinnlig överläkare är 52334 kronor medan en man i samma position tjänar 54171 kronor.
– Löneskillnaderna mellan könen är ett av våra stora problem, det kommer säkert att vara en fråga i våra yrkanden. Yrkanden ska sedan vara inne i slutet av mars, säger Conny Gustafsson.
Nästa lönerevision är enligt avtalet den 1 april 2007 med ett icke preciserat utrymme.