Andra driftsformer av akutsjukhusen ska prövas, står det i budgeten för Stockholms läns landsting.
Ändå instämmer landstingsstyrelsens ordförande Chris Heister (m) i Fredrik Reinfeldts uttalande i valrörelsen och säger:
– Vi tänker inte sälja ut några akutsjukhus.
Men hon säger också:
– Vi har inga planer på att sälja sjukhus, men vi välkomnar dem som vill vara med att utveckla sjukvården och vi är beredda att pröva nya driftsformer för akutsjukhusen.
Det kan för sjukhusens del innebära att delar av akutsjukhusen privatiseras, till exempel en klinik. Det kan också innebära att ledningen av ett sjukhus läggs ut på en entreprenör, genom ett managementavtal. När det kan bli så kan hon inte svara på.
Egentligen stänger hon inga dörrar. Alla idéer som kan ge mer vård för pengarna, högre kvalitet i vården och mer inflytande för personalen välkomnas.
Även vad gäller Karolinska Universitetssjukhuset välkomnar hon privata initiativ, även om verksamheten där är mer komplex.
– Skulle vi överväga att utveckla Karolinska Universitetssjukhuset så kommer forsknings- och utbildningsdelen att vara med i den bedömning vi gör. Vi skulle inte drömma om att förändra till det sämre.
Karolinska institutet har motsatt sig att Karolinska Universitetssjukhuset omvandlas till en »galleria«, se LT nr 8, men har inga synpunkter på om det i sin helhet skulle drivas privat. Att lägga ut hela universitetssjukhuset på en entreprenör finns det idag inga planer på, enligt Chris Heister. Men om någon visar sig intresserad är landstinget berett att överväga den idén.
Enligt budgeten ska också Karolinska Universitetssjukhusets organisation och struktur gås igenom. Sedan ska också avtalen med sjukhuset delas upp på kliniknivå. Karolinska är ett sjukhus med långa köer och stora ekonomiska problem, enligt Heister.
Har problemen med vårdplatsbrist att göra?
– Nej det kan jag inte säga, de härrör inte från vårdplatsproblematiken.
Vad är det då?
– Det får genomlysningen visa.
Landstinget har inrättat ett mångfaldskansli som ska ta emot idéer. Största förändringen den närmaste tiden blir inom primärvård, geriatrik och psykiatri, enligt Heister. Många som idag arbetar inom dessa områden har visat intresse att ta över driften av sådan vård. Intresse finns även från sjukhussidan.
– Jag tror det finns grupper inom sjukhus som visat sig allmänt intresserade. Det visar på en enorm kraft hos personalen.
Enligt landstingets budget ska också särskilt driftsformerna för bland annat röntgen och lab på akutsjukhusen ses över.
Idag finns flera privata aktörer i sjukhusvården. S:t Görans sjukhus drivs av det börsnoterade Capio. BB Stockholm drivs gemensamt av Danderyds sjukhus och Praktikertjänst. Barnakuten på Danderyd är privat och en ny barnakut i anslutning till Astrid Lindgrens barnsjukhus håller på att upphandlas.