I början av mars uppvaktade ledningen i WMA det kinesiska läkarförbundet och regeringen i Peking. Ett möte som till en början blev en besvikelse, menar Eva Nilsson Bågenholm, som deltog i mötet som ordförande i WMAs etiska råd. Det kinesiska läkarförbundet hävdade mycket bestämt att handel med organ inte förekom i landet och trodde inte att det gick att beställa organ via Internet. Därefter träffade gruppen hälsominister Huang Jiefy som gav en helt annan bild.
–Han beskrev öppet problemen i Kina, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Enligt henne medgav ministern, som är läkare inom transplantationsmedicin, att »transplantationsturism« förekommer, men att han hoppas att detta ska ha försvunnit inom några år. Departementet förbereder ett lagförslag som ska förbjuda handel med organ. När det gäller organ från dödsdömda fångar förklarade ministern att Kina har en annan kultur och att fångarna genom att skänka ett organ vill »gottgöra« innan de dör. Ministern förklarade att organbristen är stor i landet, vilket är skälet till att organ tas från dödsdömda. Samtidigt inser han att detta är oacceptabelt i resten av världen, säger Eva Nilsson Bågenholm.
–Han vill införa hjärndödsbegreppet i landet. Han sa också att han vill att Kina ska ansluta sig till WMAs etiska regler. Ministern vill inget annat än att gå med i t ex The Transplantation Society, TTS, för att kunna utveckla det medicinska området i landet, säger hon och fortsätter:
–Att han ändå uttalar sig fritt, det måste stå för något. Att samhället vill ha en ändring.

När sedan WMAs delegation träffade det kinesiska läkarförbundet ännu en gång, på en middag, fick de höra att förbundet ska jobba i ministerns riktning.
–Man får se det som ett erkännande.
Eva Nilsson Bågenholm säger att delegationen tolkade mötet som positivt och hoppas nu att det kinesiska läkarförbundet kommer till WMAs councilmöte i maj. Alla i gruppen var överens om att avvakta och ge landet mer tid.
–Vi i gruppen föreslår att de ska få ett år på sig. Sedan bedömer vi hur relationerna har varit och om vi sett några positiva tecken.
Dock är det bara WMAs generalförsamling som definitivt beslutar om Kina ska uteslutas eller ej.

Är det inte stor risk att Kina lurar er?
–Jo, det är klart. Men hotet om uteslutning finns kvar.