– Det är bra. Det är ingen jätteviktig fråga för oss. Det är viktigare att medlemmarna kan gå i pension i rimlig ålder. Detta är ett sätt att se till att inte fler åker av banan innan ersättningsetableringen blir klar, säger Gunnar Welander, ordförande i Privatläkarföreningen.
Regeringens ambition är också att återinföra möjligheten till ersättningsetablering, och det är en viktigare fråga, enligt Gunnar Welander. En privatläkare ska kunna överlåta rätten att gå på taxan till den som tar över praktiken.
När detta återinförs, vilket Gunnar Welander tror kan bli till årsskiftet eller senast halvårsskiftet nästa år, blir det lättare för taxeläkare att gå i pension med gott samvete då de har någon att lämna över stafettpinnen till.
Enligt en enkät som Privatläkarföreningen gjort sade sig en tredjedel av medlemmarna vara intresserade av att fortsätta efter 70 års ålder. Medelåldern i föreningen är 60 år.
Åldersgränsen för taxan höjdes år 2001 från 65 till 67 år, några år senare till 70 år. Enligt propositionen ligger slopandet i linje med en ökad mångfald av vårdgivare.
Sveriges Kommuner och Landsting har velat behålla åldersgränsen med hänsyn till kvalitet och patientsäkerhet.


Gunnar Welander, ordförande i Privatläkarföreningen.