– En anledning till att vi startade VIF var att vi var väldigt frustrerade över att det fanns så lite medel för forskning kring sjukdomar som drabbar fattiga länder. Framför allt var det svårt att hitta finansiering för preparat som ska in i klinisk fas, en fas I-studie kostar någonstans runt fem miljoner kronor, säger Gunilla Källenius, professor vid Karolinska institutet och Smittskyddsinstitutet samt medlem i VIFs styrelse.
VIF har idag fyra heltidsanställda samt en omfattande styrelse. Finansiering kommer från medel från Utrikesdepartementet. Därtill samlar man in pengar från allmänheten. Arbetet handlar dels om att mobilisera forskningsstöd, dels om att bedriva opinionsbildning.

– På grund av begränsade resurser har det hittills mest handlat om det sistnämnda, och VIF har anordnat seminarier och skrivit debattartiklar. Vi har hittills inte haft råd att bedriva kampanjer och informera allmänheten om verksamheten, säger Peter Lundström, kommunikatör vid VIF.
Framgent är förhoppningen att VIF ska samla in pengar och dela ut forskningsstöd men också agera som en slags »mäklare« mellan bland annat forskare och potentiella välgörare. Forskarna presenterar projekt för VIF som i sin tur väljer ut de mest intressanta projekten och presenterar dessa för exempelvis rika privatpersoner som vill donera pengar.

Gunilla Källenius lyfter fram Bill Gates´ fond som ett föredöme:
– Bill and Melinda Gates Foundation resulterade i ett oerhört trendbrott. De pekade på vikten av de här frågorna, och jag tror också att det är viktigt att Bill Gates´ fond drivs så pass professionellt. n