I budgeten för 2007 beslutade den nya borgerliga majoriteten att se över det sammanslagna sjukhusets Óstruktur och organisationÓ, eftersom sjukhusets problem i form av ekonomiska underskott, arbetsmiljöproblem och svårigheter att uppfylla vårdåtaganden »har fördjupats sedan sammanslagningen«.

Översynen ska vara klar i oktober, och troligen först då blir det klart om onkologerna på Södersjukhuset får bilda en egen klinik.
– Det är ingen hemlighet att vi i de borgerliga partierna inte var positiva till sjukhusfusionen, säger Maria Wallhager (fp), biträdande finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Hon är även ordförande i landstingets produktionsutskott. Och det är i den rollen som hon tillsammans med sjukhusledningen på Karolinska ska ta ställning till åtgärder när översynen är klar.

Maria Wallhager har också träffat personalen på onkologen på Södersjukhuset apropå deras missnöje, men har inget besked.
– Det är viktigt att vi inte nu gör brandkårsutryckningar. Att föregripa genomlysningen vore olämpligt.
Översynen ska ta ställning till en rad frågor: ekonomi, organisation, hur ledningsstrukturen fungerar, hur ansvaret för forskning och utveckling ska hanteras i relation till den kliniska verksamheten och om sammanslagningen har varit bra eller om vissa verksamheter ska delas, säger hon.
Utgångspunkten för översynen ska dessutom, enligt budgeten, vara att »mindre enheter som är mer självständiga är bättre och mer effektiva än stora sjukhus«. Landstingsledningens inställning är också att andra driftsformer och entreprenörskap för delar av sjukhuset kan minska det ekonomiska underskottet.

Men om onkologpersonalen på Södersjukhuset, i händelse av att kliniken delas, också skulle kunna få lov att knoppa av och bilda personalkooperativ, det vill Maria Wallhager inte uttala sig om. Det beror bland annat på hur den resterande delen av onkologin skulle påverkas.


Maria Wallhager