Teamarbeten mellan läkare och handläggare från Försäkringskassan har länge efterfrågats, bland annat från läkarkåren, för att underlätta sjukskrivningsarbetet. Flera arbetsprojekt i den riktningen har startats runtom i landet. Men nu ser Anna Östbom en risk att Försäkringskassan inte har resurser för sådana samarbeten i den nya, »slimmade« organisationen.
– Vi är rädda för att det efter omorganisationen blir strikta order om att arbetslinjen gäller och att man plockar resurser från de samarbeten som startats. Rehabhandläggare kommer kanske att försvinna ur dessa projekt, säger Östbom.

I Värmland fanns fram till våren 2006 det så kallade »Kugghjulsprojektet«, med speciella försäkringskassehandläggare som samarbetade med vårdcentraler. Men på grund av indragna pengar och nya arbetsformer lades projektet ned av Försäkringskassan – trots att det fick lovord av läkare, menar Bengt Hansson, allmänläkarkontakt i staben i Värmlands läns landsting.
Siwert Gårdestig, programdirektör på Försäkringskassan, medger att färre handläggare kommer att göra det svårare att till exempel handlägga på vårdcentralen.
– Frågan är hur vi kan säkerställa detta på annat sätt. Vi ska dra nytta av goda erfarenheter, men vi måste hantera det med hushållningskänsla. n