– Hemskt tragiskt att ett fackförbund väljer att hugga oss i ryggen i en fråga som berör oss mycket, men inte dem. Tråkigt att det inte finns någon facklig solidaritet, säger Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening.
– Det är bara att gratulera Sveriges Kommuner och Landsting för deras lyckade taktik.

Det var i fredags, 25 maj, som SKL och Kommunal kom överens om ett treårigt avtal som rymmer löneökningar med totalt 13,2 procent. Under 2007 får medlemmarna 1800 kronor i juni och 3 600 i december.
Lönehöjningarna gjorde (se LT nr 20/2007) att Kommunal gick med på att införa en rad textändringar i bestämmelserna kring arbetstid, § 13 i det kommunala huvudavtalet. Något som bland annat innebär att arbetsgivarna inte får ge kompensation för avsteg från lagens krav på vila.
Ett exempel på en ny skrivning är: »oavsett vad som anges i ATL kan arbetstagares dygnsvila vid tillfällig avvikelse understiga den planerade dygnsvilan under förutsättning att den inte understiger ett genomsnitt av elva timmar under varje period av tjugofyra timmar under begränsningsperioden«.
Eftersom de allmänna bestämmelserna även måste följas av läkarna är det tydligt att Läkarförbundets förhandlingsmöjligheter har snävats in rejält när de inom kort ska sätta sig till bords med SKL i egna löneavtalsförhandlingar.

– Det blev precis som vi trodde. Sveriges Kommuner och Landsting har betalat extra mycket för att Kommunal ska gå med på ändringarna, säger Conny Gustafsson, chefsförhandlare på Läkarförbundet.
Ytterligare kommentarer lämnar han därhän, läget är för känsligt. Tidigare har Conny Gustafsson sagt att den sista utvägen är att skriva in kompensation i det specialavtal som finns för läkarna.

Thomas Flodin tror på möjligheten att förhandla om kompensation i specialbestämmelserna. Men risken är mindre löneökningar, menar han:
– En ny komponent i våra förhandlingar med SKL kommer förmodligen att kosta oss någonting.
Diskussionen om Läkarförbundets nya taktik ska föras internt på centralstyrelsens möte i veckan.