Beslutet togs av sjukvårdsledningen i Region Skåne och skälet lyder: »ST-läkare som forskar parallellt förlänger sin ST-tid och tappar i löneutveckling i relation till de ST-läkare som enbart är kliniskt verksamma.« Men det finns ett motkrav. ST-läkaren måste vid tillfället ha avlagt licentiatexamen eller genomförd halvtidskontroll.
– Sedan får läkarna en lön som ligger upp emot specialistlön, säger Petter Borna, som är övergripande ST-studierektor vid Universitetssjukhuset i Lund.

Riktlinjerna för lönesättning säger att lönen ska ligga i spannet mellan färdig ST-läkarlön och ingången för specialistläkarlön. I realiteten kan lönen hamna någonstans mellan 36 000 och 43 000 kronor per månad, enligt de lokala lönenivåerna.
Hittills är det dock bara sex ST-läkare av ca 100 på sjukhuset som har förhandlat om sin lön, berättar Sven-Olof Jeppsson, förhandlare på sjukhuset. Alla har hamnat på löner kring 38 000–40 000 kronor.
Petter Borna säger att det finns en tanke med att lönen inte hamnar på specialistnivå.
– Det ska finnas löneutrymme kvar att förhandla om när du väl blir specialist.
Han är ändå övertygad om att många underläkare känner till det regionala lönebeslutet och han tror att det är en av faktorerna som får fler att forska.
– Det är ett bra steg för ST-läkarna. Vi kan vara offensiva och försöka rekrytera allt fler underläkare till forskningen.