Signalerna från vissa landsting är tydliga om man tolkar månadslöner i de redovisade lönetabellerna. Genom att medvetet arbeta med jämställda löner från arbetsgivarnas sida försöker man locka kvinnliga läkargrupper, framför allt unga. Så är det i Gotlands kommun där kvinnliga AT-läkare får 2362 kronor mer i plånboken varje månad än sina manliga kolleger. En lön på 29050 kronor.
Detta är en medveten strategi även från fackets sida, berättar Regina Göbel, ordförande i Gotlands läkarförening:
– Vi satsar på AT-läkarna för att vi vill få hit dem. Med hänsyn till kommande pensionsavgångar behöver vi både AT och ST. Av jämställdhetsskäl vill vi få upp kvinnors löner, även bland överläkare.

Förutom AT-läkare har även kvinnliga ST-läkare på Gotland högre lön än männen och hamnar på 38187 kronor. Samtidigt är de fyra år äldre än männen. Annars är det Värmland som sticker ut i tabellen med en månadslön på 837 kronor mer för kvinnliga ST-läkare än för de manliga kollegerna.
Även Jämtland ser ut att ge hög lön till kvinnliga ST, som får 38044 kronor – trots att de är ett år yngre än männen.
Bland distriktsläkarna utmärker sig Västmanland, där kvinnliga läkare får 382 kronor mer än männen, en nivå på 58369 kronor. Ingen åldersskillnad finns mellan könen. Inge Eriksson, ordförande i Västmanlands läkarförening, säger att arbetsgivarna har gjort sitt yttersta för att få dit fler allmänläkare efter att en läkarflykt skett i samband med en omorganisation. Facket har även försökt att arbeta bort osakliga löneskillnader i de lokala varven i så kallade jämställdhetsgenomgångar. I alla läkargrupper.

– Facket arbetar för att kvinnor inte ska halka efter, till exempel vid mammaledighet. Men vi upptäcker ändå ofta att skillnaderna ökat när vi tittar i lönetabellerna året efter. Det verkar som att arbetsgivarna ger kvinnor sämre löner, säger Eriksson.

Lönerna för kvinnliga överläkare ligger relativt högt i Jämtland, 55810 kronor. En kvinna tjänar »bara« 421 kronor mindre än en manlig läkare. Ingen åldersskillnad finns. Jämtland verkar ha jämställda löner även i andra läkargrupper.
– De sista åren har vi fått gehör från arbetsgivaren, och vi vill även tro att vårt arbete i lokala varven har lett till detta. Det har funnits snedsitsar bland över- och underläkare, säger Gunnar Green, ordförande i Jämtlands läns läkarförening. n


Västmanland …



… Jämtland …



… och Gotland satsar på kvinnors löner. Foto: Scanpix