Benny Ståhlberg, ordförande i Distriktsläkarföreningen:
– Jag tycker att Vårdval Halland och det som nu sker i Stockholm och Skåne är positivt. Det är de första riktiga satsningarna på primärvården på senare år.
För att nya modeller ska fungera bra är det viktigt med politisk enighet, anser han. Modellerna och ersättningssystemen måste successivt anpassas efter praktiska erfarenheter, och läkarkåren måste hela tiden få vara en »speaking partner«.
Kritiken mot att Vårdval Halland inte bygger på listning hos läkare kvarstår, se LT nr 7/2006.
– En modell utan en personlig läkare får svårt att fungera optimalt.
Och »självklart« ska arbetsmiljöaspekter finnas med när modellerna införs.

Tord Berggren, ordförande i Hallands läkarförening:
– Vi är nog försiktigt positiva till idén med Vårdval Halland. Men vad händer till exempel med doktorer som blir övertaliga på offentliga vårdcentraler? Och hur blir lönebilden för de som är anställda på de privata? Vi tror väl att de till att börja med erbjuds högre lön. Men vad händer om man inte lyckas? Då kanske man inte kan betala de lönerna.

Anders Åkvist, vice ordförande i Hallands läkarförening och ST-läkare på vårdcentralen Centrum i Laholm, ser risker med Vårdval Halland och dess ersättningssystem
Modellen bygger på att patienterna är kapabla att fatta välgrundade beslut, men de medicinska behoven är inte detsamma som efterfrågan, menar han. Svaga patientgrupper ställer inte samma krav.
– Enligt prioriteringsordningen ska vi prioritera de svårast sjuka, men ersättningssystemet strävar i en annan riktning. Vissa vårdcentraler har slutat ronda på äldreboenden. Det finns en risk att man först och främst vänder sig till de friska, det är på dem man tjänar mest pengar. Det kom upp sådana diskussioner på årsmötet i läkarföreningen.