Vad vill ni med nätverket?
– Vi vill verka för att läkarna har en mer kritisk hållning mot industrin. Det är en chimär att tro att det är gratis att gå på utbildningar som anordnas av industrin.
– Vi vill också komma bort från den sjukförklaring som ofta sker av friska individer och ger höga läkemedelskostnader. Dessutom vill vi, liksom SBU, uppmärksamma problem med korta forskningsstudier som ligger till grund för livslång behandling.
Hur ser ni på det reglerande avtal om utbildningar och bjudresor som finns med läkemedelsindustrin?
– Vi tycker att det är bra. Det blev ju en skärpning, sedan har man i och för sig lättat på avtalet igen. Den stora grejen idag är dock den allmänna medikaliseringen av människors problem.
Kan du ge exempel?
– Det gäller sjukförklaring av livskriser som skilsmässor och problem på jobbet, men även riskfaktorer. Jag kan till exempel se hur vi som distriktsläkare får in hälsokontroller på 40-åriga män med måttlig förhöjning av kolesterol, där företagsläkare vill att medicin ska sättas in. Men männen har inga andra riskfaktorer, de är helt friska.
Vad har ni för förslag för att mota industrins utbildningar?
– När det gäller utbildningar tycker vi att det är bättre att ge mer pengar till läkemedelskommittéer som kan se till att oberoende utbildningar hålls. Det är så vanligt att industrin finns med som arrangörer.
Vilka stödjer ert nätverk?
– Vi är ett 60-tal medlemmar som har skrivit under våra förslag. Mest allmänläkare, men också en del andra.
Ni annonserade i DN. Var det för att ragga medlemmar?
– Nej, vi vill få igång debatten om dessa problem.