Mitt på sandstranden i Skrea i södra Falkenberg ligger »Sveriges vackraste vårdcentral«, enligt ägarna. Inte omöjligt. Det är ljust, luftigt och smakfullt nyinrett med sanden, havet och horisonten som utsikt.
Mats Perkmar, allmänläkare och en av delägarna, tar emot med ett leende i vit skjorta och vita jeans. Vårdcentralen är bara två dagar gammal när vi kommer på besök den 13 juni. Mats Perkmar beskriver hur det var att sätta nyckeln i låset första dagen.
– Det var en fantastisk känsla att komma hit klockan sju den 11 juni och allt var nytt. Det luktade gott och mottagningen var full, tjugotre patienter. Havet låg som en spegel och jag såg en gammal tant i blå bikini gå ut och bada.

Han är styrelseordförande i det nya bolag som han bildat tillsammans med kollegan Christer Andersson, som är VD. När Vårdval Halland beslutades förra sommaren sa de upp sig från Laurentius, Praktikertjänsts vårdcentral inne i stan. I januari öppnade de Familjeläkarna Söderbro, också centralt. Som nyetablerade hade de inga listade vid starten. Nu har de attraherat 5200 falkenbergare. Det är 13 procent av invånarna.
– Vi är oerhört glada. Vi har jobbat i Falkenberg i tio år så vi är nygamla och det är klart att vi är tacksamma att patienterna inte sviker oss. Vi har kapacitet för 10000 och tror att det kan bli verklighet också.
Och nu har de alltså utökat med vårdcentralen i Skrea. De som listar sig hör till båda ställena. Och det gör personalen också, de går emellan.
– Vi vill behålla familjekänslan. Vår image ska leva på bägge ställen och det ska patienterna känna, så vi måste vara på båda.
I strandbyggnadens bottenvåning är det nu restaurang och på översta våningen ska det bli lägenhetshotell. Vårdcentralen ligger mittemellan, en trappa upp. De hyr hela våningen, 700 kvadratmeter, och har renoverat allt de senaste fyra månaderna.

Mats Perkmar vill först inte svara på frågor om ekonomin. Det är affärshemligheter. Senare berättar han i alla fall att ombyggnaden har kostat 15–20 miljoner.
De hade hoppats få avstå 200 kvadratmeter till Apoteksbolaget och ett nytt apotek, men så blev det inte. Apoteket hamnade inne i stan.
– Men apoteksmonopolet försvinner ju, tillägger han.
Att de i så fall startar ett apotek också är »ingen omöjlighet«.

Nu sitter vi i hans mottagningsrum, tillika representativt kontor med havsutsikt. Plötsligt hörs temat från »James Bond«. Det är Mats Perkmars mobiltelefon. Jag hinner tänka att det han håller på med inte är någon vanlig allmänläkarsyssla.
– Jag tycker om att vara lite pionjär. Vi är två män med visioner. Vi är väldigt bestämda och vi vet hur vi vill ha det och vi ville satsa på detta. Det är marknaden som styr. Det finns en viss osäkerhet i detta. Hela livet är osäkert, men man måste ta vissa steg. Den här investeringen ser vi på 15 års sikt.
Idag är de fyra läkare, inklusive de två delägarna. Till hösten blir de troligen sex. Själva driftsbudgeten går redan runt, hävdar Mats Perkmar. Trots höga löner. Distriktsläkarna får 70000 kronor i månaden.
– Men de får jobba också. Du kan ha 15–25 patienter om dagen och då går den ekvationen ihop.
Hur ska ni konkurrera?
– Det som skiljer oss från en offentlig vårdcentral är att vi har en idé om att det är viktigt med tillgänglighet, kontinuitet och kvalitet. Och här är det snabba beslutsvägar. Vi satsar också på att bygga ut distriktssköterskemottagningen med diabetes, astma/ allergi, KOL och hjärta–kärl.
Och så vill han utbilda personalen i folkhälsofrågor, anordna hälsotorg och »beach running«.

Han är mycket positiv till Vårdval Halland. Bland annat kommer invånarna att bli nöjdare.
– Ja, om man tvingar verksamheterna att ta sitt ansvar. Det finns förstås de som aldrig blir nöjda. Vårdval Halland är lite mer affärsinriktat tänkande. Man måste ta ansvar, och gör man inte det väljer patienterna någon annan.
Att de kollegiala träffarna upphört (se nedan) tycker han är tråkigt, men han tror att de kommer att återupptas.
– Jag tror det kommer när Vårdval Halland satt sig och man accepterar oss. Vi tar ju kunder från dem och då är det inte så lätt att utbyta tips.
På en punkt är han kritisk. Målet med 80 procents täckningsgrad är för högt. n

Fakta. Familjeläkarna Söderbro/Skrea


• Antal listade: 5 200 (barn: 7,8 procent, äldre 80+: 6,6 procent)
• Täckningsgrad: 71 procent
• Antal läkare: 4
• Antal anställda totalt: 18–20
• Lön distriktsläkare: 70 000 kr/mån
• Lön distriktssköterska: 25 500 kr/mån
• Antal besök per läkare och dag: 15–25
• Rondar på äldreboende: Ja, har ett äldreboende.
• Anställt andra vårdkompetenser: Nej.
• Marknadsföringskostnader hittills: Ca 100 000 kronor.


Mats Perkmar och hans kompanjon fick förslaget att hyra halva huset på stranden av byggnadens förre ägare. »Vi sökte ackreditering och det föll i god jord politiskt. Jag tycker det är häftigt att sjuka människor får en bra miljö. Man behöver inte sitta i en grå, trist och plastig miljö.«
Distriktssköterskan Camilla Mårtensson har lämnat vårdcentralen Hjortsberg för att arbeta för Familjeläkarna, som erbjöd högre lön. Hon tror att Vårdval Halland blir bra för patienterna, »och är de inte nöjda kan de ju byta«, säger hon. T h kollegan Karolina Rosendahl.