Norska Apoteksforeningen, branschorganisationen för apotek och grossister, anser att de norska priserna på generika ligger 16 procent under de svenska, och 13 procent under de danska priserna.

Utspelet kom efter att norsk press redovisat prisjämförelser där Norge hamnar sämst i test. Apoteksforeningen hänvisar till en undersökning från det internationella analysföretaget IMS Health, som har ett helt annat sätt att räkna på än den modell som pressen använde sig av, samt Legemiddelverket.
När det gäller generika har IMS utgått från 33 olika läkemedel som ingår i det norska trinnprissystemet och jämfört med priser i nio olika europeiska länder. Priserna är från februari i år. Men de har tagit hänsyn till de mest omsatta varorna på marknaden, i olika förpackningar och styrkor. De har analyserat vad kunden de facto köper på apoteket – inte bara den billigaste varan på marknaden, som Legemiddelverket utgick ifrån. När svenska och danska kunder väljer dyrare läkemedel än det billigaste får detta utslag i jämförelsen.
– Även om vissa varor är billigare i Danmark och Sverige går det inte alltid att få tag på dem, säger Oddbjørn Tysnes, direktör för Apoteksforeningen, och fortsätter:
– Några kunder önskar också att behålla det vanliga märke på läkemedel som de haft tidigare och vill inte alltid ha det billigaste.

När svenska Läkemedelsindustriföreningen, Lif, beställt prisjämförelser på generika av samma företag, IMS Health, fick de helt motsatt resultat. Urvalet av produkter är hämtat från fler länder: apotekens priser för de 35 mest sålda generikapreparaten med samma styrka i EU. Genomsnittspriset per förpackning jämfördes i februari i år. Resultatet visar att Sverige hamnade på lägsta prisnivå, därefter kom Danmark, Norge och Finland. Att till exempel Norge och Finland ligger högre än Sverige i pris är inte så konstigt, menar Inger Näsman, som arbetar med apoteks- och distributionsfrågor på Lif.
– Finland har mycket bra apoteksservice, bra tillgänglighet och rådgivning – sådant kostar. Sverige är billigt, men vi har få apotek och inte så bra attityder till service, säger hon och fortsätter:
– Sverige har också haft effektiv konkurrens på generika som drivit ned priserna.