Han avråder Stockholms läkare från att gå in som husläkare i Vårdval Stockholm.
– Jag skulle rekommendera den som kan försörja sig på annat sätt att inte gå in i det här systemet, med tanke på den osäkerhet som råder med villkoren på sikt.
Christian Fischerström var i många år jurist med inriktning på privatläkarfrågor på Läkarförbundets kansli men gick i pension för några år sedan. Förra året valdes han in i Stockholmslandstinget för moderaterna, som suppleant i fullmäktige och i en lokal sjukvårdsstyrelse.
Men med anledning av Vårdval Stockholm lämnar han nu sina politiska uppdrag. Som medlem av den moderata landstingsgruppen skulle han annars bli tvungen att försvara systemet, och det kan han inte som jurist och medborgare, menar han.

»Regelboken« för Vårdval Stockholm beslutades av landstingsstyrelsen den 26 juni. Christian Fischerström är mycket kritisk, både till själva innehållet och till beslutsprocessen.
Landstinget kan tvinga de läkare som går in i systemet att göra sig skyldiga till sekretessbrott, menar han. Reglerna om uppföljning och beställarrevision talar om »granskning av journalhandlingar«.
– Utomstående får som huvudregel inte granska journalhandlingar. De enda som har rätt att ta del av journaler är patienten eller Socialstyrelsen. Och om man som vårdgivare bryter mot dessa regler gör man sig skyldig till brott mot Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område.
Villkoren är osäkra. Enligt regelboken kan landstinget ensidigt ändra villkoren när som helst.
– Allt kan ändras, varenda stavelse kan ändras när landstinget vill. Och den som inte accepterar ändringarna åker ut 1 januari året efter.
– Sådana avtal kan man inte teckna, de strider mot Avtalslagens 36 § om förbud mot oskäliga avtalsvillkor.

En osäkerhet som regelboken tydligt varslar om är att ansvaret för läkemedelskostnader senare kan komma att läggas på entreprenören utan föregående förhandling och överenskommelse.
– Här kan du helt plötsligt åläggas en kostnad som kan vara jättestor.
En del andra formuleringar kallar han »märkliga«, bland annat den att vårdgivarens skadeståndsansvar inte är begränsat av de belopp som omfattas av vårdgivarens försäkringar.
– Det betyder att jag aldrig kan försäkra mig mot skadeståndskrav från landstinget. Var slutar ansvaret?
Han uppmanar taxeläkare som går in i systemet att vid sidan om auktorisationen skriva ett särskilt avtal med landstinget om rätt att återgå till taxan om de lämnar Vårdval Stockholm.
– Har man inte den skrivningen så har landstinget rätt att pröva om man får återgå till taxan när verksamheten i Vårdval Stockholm löper ut. Vi vet alla vad den prövningen leder till, nämligen att man är av med sin taxeanslutning.

Det är inte heller säkert att systemet klarar sig undan upphandlingskravet. Enligt regelboken kan landstinget göra ändringar och tillägg för enskilda vårdgivare, det vill säga att en entreprenör kan få bättre villkor än de andra.
– Då bör alla få vara med och konkurrera.
I sjukvården finns bara en beställare. Därför behövs stadiga och långsiktiga villkor för att en entreprenör ska våga satsa, menar Fischerström.

En blocköverskridande överenskommelse hade därför varit bäst, anser han och många med honom. Oppositionen har kallat den borgerliga majoritetens hantering av frågan för ett »veritabelt svineri« ur demokratisk synvinkel, bland annat för att förslaget inte skickades till oppositionen förrän natten innan beslutet skulle tas. I ett särskilt uttalande apropå beslutet säger de socialdemokratiska ledamöterna i landstingsstyrelsen att de vid ett maktskifte ser sig »helt oförhindrade att genomföra omfattande förändringar alternativt helt ompröva den nu beslutade modellen«.
Men inte ens den moderata partigruppen fick se förslaget innan. Christian Fischerström beskriver det »demokratiska underskottet i frågan« som »fundamentalt«.
– Hade man lyssnat på sin partigrupp så hade man kanske sluppit hamna i en situation där man genomför system som strider mot lagstiftning och som gör villkoren osäkra.
Läs Regelboken på www.sll.se



Christian Fischerström lämnar sina uppdrag som moderat landstingspolitiker. Han kan inte försvara Vårdval Stockholm som jurist och medborgare.