Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har skrivit brev till utbildningsminister Lars Leijonborg där man föreslår en utökning av antalet platser på läkarutbildning till 1350 senast år 2010. Målet är en god läkarförsörjning 2020 och framåt. Fram till dess behövs enligt SKL fortsatt aktiv rekrytering av läkare från andra länder.
Men Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Sveriges läkarförbund, tror inte att det är möjligt med en så omfattande ökning utan att kvaliteten på utbildningen påverkas negativt. Hon hänvisar till Medicine studerandes förbunds (MSF) handledningsenkäter, som visat en korrelation mellan ökat antal studenter och försämrad kvalitet på undervisningen. MSF är mycket negativa till fler grundutbildningsplatser.
– Så länge vi ser att kvaliteten inte upprätthålls kan vi inte vara positiva, säger Johanna Pallin, ordförande i MSF.
– Det måste helt enkelt finnas tillräckligt många handledare och tillräckligt många patienter att öva på, fortsätter hon.
Trots att Läkarförbundet håller med om MSFs resonemang visar förbundet en mer pragmatisk inställning till antalet platser än tidigare.
– Man behöver utöka, men kvaliteten måste sättas främst, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Hur mycket som är möjligt att utöka kan Eva Nilsson Bågenholm inte säga, men hon tycker inte att en ökning med 300 platser under de tre kommande läsåren är acceptabelt.
– En ökning måste ske successivt, men vi vill inte binda oss vid någon siffra, säger hon.

Högskoleverket förordar en än kraftigare ökning, om man i beräkningen inkluderar det tryck en åldrande befolkning utgör på vården. Utifrån den ekvationen skulle läkarutbildningens platser behöva öka med cirka 700 platser, enligt Högskoleverket.
Men MSF kan se alternativa lösningar på den svenska läkarbristen. I stället för fler platser på den svenska läkarutbildningen pekar Johanna Pallin på möjligheten att locka tillbaka utlandssvenskar.
– Vi har jättemånga svenska studenter som läser utomlands, det har man inte tagit med i beräkningarna.
Såväl MSF som Läkarförbundet poängterar också att ett utökat antal platser på grundutbildningen också skulle kräva att det finns kapacitet för fler AT- och ST-block.
– SKL har ett ansvar att tillskapa AT- och ST-tjänster, det är problem redan i dag, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Det är regeringen som i höstens budgetproposition föreslår en eventuell ökning av platser på läkarutbildningen. Från departementet vill man emellertid inte säga mer än att frågan finns med i diskussionerna. På SKL är man övertygad om att regeringen tar intryck av deras beräkning och gör en ordentlig utökning av platserna på läkarutbildningen. Också Eva Nilsson Bågenholm tror att det lutar åt fler platser.
– Men förhoppningsvis i små steg, säger hon.
Den 20 september presenteras budgetpropositionen.