Det är den linje som gäller. Det beslutade Läkarförbundets centralstyrelse förra veckan.
– Vi behöver lösa arbetstidsfrågan. Vi kan inte acceptera att arbetsgivaren vill skriva bort den i de allmänna bestämmelserna, säger förbundsordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Arbetsgivarparten SKL har redan kommit överens med de andra fackförbunden Kommunal, SSR och SKTF om en skrivning i de allmänna avtalsbestämmelserna om hur arbetstidslagens regler om dygnsvila ska kunna frångås. Men det är en skrivning som passar Läkarförbundet dåligt. Istället vill förbundet ha lokala avvikelseavtal. Än så länge finns lokala avstegsavtal i bara fyra landsting, nämligen Jämtland, Jönköping, Kalmar och Västernorrland, medan 17 återstår.
När lokalföreningarnas representanter träffas på fredag den här veckan kommer de att uppmanas att stå på sig och öka trycket lokalt så att fler sådana avtal kan komma till stånd. Då faller problemet med skrivningen i de allmänna bestämmelserna, menar förbundet.
Diskussioner om avstegsavtal förs nu bland annat i Örebro läns landsting där en viss förvirring nyligen uppstod, men nu ska förhandlingarna fortsätta den 14 september.
– Vi håller på och förhandlar. Vi har en bra dialog, och arbetsgivaren har en god vilja att komma vidare. Arbetsgivarrepresentanten trodde att de centrala förhandlingarna skulle göra ett lokalt avtal onödigt, men det visade sig vara en missuppfattning, säger Svante Hugosson, ordförande i Örebro läns läkarförening.»Vi kan inte acceptera att arbetsgivaren vill skriva bort arbetstidsfrågan i de allmänna bestämmelserna«, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.