Det var för ett drygt år sedan som Lars Erik Rutqvist lämnade sin tjänst på onkologkliniken på Huddinge sjukhus. Då hade nyligen Huddinge Universitetssjukhus och Karolinska sjukhuset fusionerat till det jättestora Karolinska universitetssjukhuset. En sammanslagning som Lars Erik Rutqvist trott på och varit entusiastisk inför.
– Jag hade under mina år på Huddinge sett vilken enorm kraft och framåtanda som fanns där. Det var spännande att det skulle giftas samman med Karolinskas stora resurser, säger han.
Lars Erik Rutqvist sökte tjänsten som verksamhetschef för den gemensamma onkologkliniken. Och han var ganska säker på att få den. Men diskussioner med sjukhusledningen gjorde honom besviken.
– Jag trodde att allt det positiva från det ena stället skulle giftas ihop med det positiva från det andra stället men fick förstå att det skulle bli tvärtom; det som jag uppfattade som negativt var det som skulle gälla.

Det negativa var, enligt Lars Erik Rutqvist, en föråldrad ledarskapsfilosofi.
– Det skulle inte gå att göra något bra utifrån de förutsättningarna.
Så Lars Erik Rutqvist valde att inte bara dra tillbaka sin ansökan om att få bli verksamhetschef utan även lämna verksamheten helt och hållet.
– Jag tyckte att jag hade kommit till vägs ände och trodde inte jag skulle kunna vara framgångsrik i den organisationen.

Efter några erbjudanden från läkemedelsindustrin och från andra universitet kom så erbjudandet från Swedish Match om att bli ansvarig för vetenskapliga frågor inom bolaget.
– Det var något väldigt annorlunda, men egentligen handlar det här jobbet om precis samma sak som det jag jobbat med under hela min yrkeskarriär; att ge människor en möjlighet att undvika att dö i cancer.
Så Lars Erik Rutqvist tackade ja till att följa och bevaka vetenskapen när det gäller snus och andra rökfria produkter för Swedish Matchs räkning. Bolaget bedriver även egen produktkontroll och -utveckling som Lars Erik Rutqvist deltar i och har synpunkter på.
– Jag är ansvarig för bolaget internationellt och träffar många kolleger på konferenser och möten världen över.
Den största förändringen i och med övergången till Swedish Match har för Lars Erik Rutqvist varit att inte träffa patienter.
– Det är det jag saknar mest från det kliniska arbetet. Det är ju de som gör det jobbet meningsfullt. Men sjukvården saknar jag inte!
Swedish Match har sedan tidigare en svensk onkolog anställd, Freddi Lewin. Han har i stort sett samma arbetsuppgifter som Lars Erik Rutqvist men inom bolagets Nordeuropadivision.

Slutade själv röka med hjälp av snus

Lars Erik Rutqvist är själv ett exempel på en före detta rökare som lagt av med hjälp av snus.
– Det var i början på 1980-talet och jag tyckte det var lite olämpligt att jag som onkolog rökte.
Lars Erik Rutqvist provade nikotintuggummi och nikotinplåster utan framgång. Då föreslog hans hustru snus.
– Jag tyckte snus var något äckligt och ville inte prova men hon sa att det fanns portionsförpackningar.
Och efter att ha åtlytt hustruns råd kunde Lars Erik Rutqvist sluta röka med hjälp av snus.
– I dag använder jag snus av och till men jag har inte rökt på 25 år!

»Det handlar om att ge människor en chans att undgå cancer«, säger Lars Erik Rutqvist. Foto: Elisabeth Edén