Eskilstuna har tidigare legat högt, förra året som femma. Eksjö, som varit etta två år i rad, har i år halkat ner till delad tredjeplats. Den andra trean är Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal+Östra sjukhuset.

– Det är väldigt kul att universitetssjukhusen är på väg uppåt. Tidigare har de stora varit bottenrankade. De får ju AT-läkare utan att behöva göra någonting egentligen, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som varje år låter AT-läkarna betygssätta sina arbetsplatser.
Inget av Stockholmssjukhusen ligger nu bland de fem sämsta. Södersjukhuset och S:t Göran har klättrat från en delad plats 57 förra året till plats 36 respektive 47 i år.
Den AT-ort som klättrat mest i år är Lidköping/Falköping, från plats 59 till en elfteplacering.

I botten ligger för andra året Borås. Efter förra årets resultat lovade sjukhusets utvecklingschef Marianne Segenstedt bättre utrymme för utbildning och handledning samt att de nya AT-läkarna skulle få en egen AT-chef.
En fast AT-chef har de som börjat sedan i vintras också fått, enligt Marianne Segenstedt.
Och mer har hänt. Ingångslönen har höjts med en tusenlapp till 23 500 kronor i månaden. Från och med i år får AT-läkarna utvärdera varje placering. Och ett bedömningsunderlag ska hjälpa handledarna att ge bättre feedback till AT-läkarna.
Men rent konkret måste mer utrymme skapas för utbildning och handledning.

– Vi vill vända trenden, men förändringsarbete tar tid. Mycket sitter i nedärvda kulturmönster, säger Marianne Segenstedt.
Dessutom ger kvalitetshöjande insatser utslag i rankningen först på sikt, i och med att även före detta AT-läkare tillfrågas. Trots bottenplaceringen har Borås minst fyra–fem sökande per plats.


Om tabellen är svårläst hänvisar vi till nedladdningsbar pdf (längst ner på denna sida).