Starta eget-kursen har inte hållits sedan 2002, men i år ges den vid tre tillfällen på grund av efterfrågan. Intresset beror nog på att det händer mycket i landstingen just nu, tror Cecilia Curtelius Larsson och Anna Lindvall, jurister på Läkarförbundet. De arrangerar kursen tillsammans med en revisionsbyrå.
– Intresset bland läkare att starta eget är jättestort. Från 2002 till och med förra året har det varit omöjligt. Nu vädrar man morgonluft, säger Anna Lindvall.
En önskan om att få styra själv och att slippa ha landstingen som arbetsgivare tror hon också bidrar.

Läkartidningen tittade in när kursen hölls på ett hotell i Stockholm förra veckan. Den geografiska spridningen bland de omkring 40 deltagarna speglar möjligen landstingens privatiseringsplaner. Hälften kom från Stockholmsområdet. Övriga kom främst från Uppsala, Göteborg och Skåne och några från Örebro, Östergötland, Sörmland och Halland.
Flera ville dock inte låta sig intervjuas med namn, av rädsla för vad arbetsgivaren skulle tycka. Några hade tidigare arbetat extra som hyrläkare och »fått uppsträckning« av sin chef för det.
– Om man då antyder att man vill starta eget blir det nog effekter av det, skulle jag tro, sa en deltagare.
– Man säger inte att man varit här för det är illojal verksamhet, sa en annan.
Kursen vänder sig i första hand till den som vill bli privatläkare på heltid, och syftet är att ge en bild av vad man bör tänka på. Den tar upp bland annat olika företagsformer, skatterätt, försäkringsfrågor, nationella taxan, vårdavtal och hur det är att bli utsatt för upphandling.
Den tar däremot inte upp arbetsgivarfrågor, så den som till exempel funderar på att ta ansvar för en avknoppad verksamhet och ha en grupp anställda hör inte till målgruppen. Många av deltagarna hade redan ett eget företag i någon form.

Annika Sörensen, allmänläkare från Lund, slutade arbeta som distriktsläkare i våras och startade ett handelsbolag.
– Jag har fått lite hjälp från en nyföretagarorganisation och ville komplettera med den här kursen för att se vad som gäller specifikt för läkare och se till att jag inte har missat något.
– Min affärsidé är att sälja fördjupad friskvård till företag för att deras anställda ska få hjälp till ett friskt liv. Jag tror det finns en stor potential.
Nu bygger hon upp företaget varvat med arbete som hyrläkare.
– Alla säger att det tar mycket tid att komma igång, och det stämmer. Men det här har varit en av de roligaste perioderna i mitt liv. Man träffar mycket folk och man styr sig själv. Men det är ekonomiskt tufft.

Ingemar Nordblom är radiolog på Lasarettet i Ystad men har också en enskild firma. Han tar extraknäck som radiolog för bemanningsföretag och för Praktikertjänst och så ordnar han choklad- och dryckesprovningar. Nu funderar på om han i stället ska bilda ett aktiebolag för att så småningom jobba heltid på olika röntgenavdelningar och med teleradiologiuppdrag. Hur det blir med den saken beror bland annat på hur radiologin i Skåne förändras.
– Om det blir en gemensam röntgenavdelning för Region Skåne får man minskade möjligheter att påverka själv, och då kan jag överväga det.

Agneta von Zweigbergk, privatpraktiserande gynekolog på en gruppmottagning som har vårdavtal med landstinget i Stockholm.
– Jag har varit egen företagare i tio år och vill uppdatera mig. Jag har nyligen gått över från enskild firma till aktiebolagsform. Övergången är krånglig, och man vill undvika alla fallgropar. Jag har fått hem en tjock bok men vem orkar läsa den från pärm till pärm.

Leif Markusson hade rest upp från Karlskrona. Han är specialist i kirurgi och urologi men har de senaste 15 åren varit marinläkare och är redan som 60-åring nybliven pensionär. Med pension i botten blir det egna företagandet inte så riskfyllt, mer som »grädde på moset«. Nu funderar han på att starta aktiebolag tillsammans med sin fru som är sjukgymnast.
– Det jag har jobbat med är i princip allmänläkararbete, och det är det jag har tänkt fortsätta med. Jag har gjort vissa inhopp som stafettläkare, och sedan i februari har jag varit stafettläkare på halvtid.
Som stafettläkare har han hittills varit anställd av ett bemanningsföretag. Nu vill han göra samma sak, fast i eget bolag. Det ger vissa möjligheter, till exempel att gå kurser, och det ska bli spännande att starta eget, tycker han.
– Man är friare än i en anställningsform, och det känns stimulerande.
Kursen ges härnäst i november och sedan i maj 2008.



Revisorn Stefan Norell reder ut för- och nackdelar med olika bolagsformer för Agneta von Zweigbergk (andra från vänster) och hennes kurskamrater.