– Det handlar ofta om det som tangerar det privata, vad som är avdragsgillt. Men det är kanske inte de väsentligaste frågorna.
Vad svarar du?
– Man ska akta sig för att konstruera situationer där man försöker få avdrag för privata kostnader. Många säger då »men alla andra gör ju så«. Men vid riktade skattekontroller av läkare och sjukgymnaster har många fastnat i garnet (se artikel i Läkartidningen nr 10/2006).
Bästa råden?
– De borde hellre titta på affärsidén och fundera på vad de ska syssla med och fokusera mer på intäkter än på avdrag.
– Man ska också tänka på vad det får för konsekvenser för familjen att man blir egen företagare. Det är ett stort steg. Och att bli arbetsgivare är ett väldigt stort steg.
– Som företagare ska man se till att ha en god rådgivare för att undvika situationer där man trampar snett i regelverket. Det behöver inte vara en revisor. Det kan vara en skattejurist eller en redovisningskonsult.