Agneta Wallin, ögonläkare, Stockholm:
– Det kan vara vikten, men egentligen inte hos de patienter som vi träffar. De har redan varit i kontakt med medicinare. Och diabetiker och hypertoniker är ofta informerade om att de inte ska vara överviktiga.
– Ja, jag promenerar, och jag går alltid i trappor, tar aldrig hissen.
– Nej.

Karl Axel Svensson, invärtesmedicinare, Ljungby:
– Det som är svårt är de som bestämt sig för att fortsätta röka eller inte är tillgängliga för information.
– Jag promenerar mycket och har två hus och sköter mycket i trädgården. Det blir mycket vardagsmotion.
– Nej.
Lisbet Lindgren Borgquist, psykiater, Kramfors:
– Nej, jag har jobbat med missbruk och på en mottagning för homosexuella män, så sexuella problem och drogproblem är jag van vid. Det är en fördel att vara läkare för då kan man lägga skambelagda frågor på en biokemisk nivå. Men man måste fråga, det är inget de kommer med själva.
– Ja, med hunden, annars skulle det nog inte bli av.
– Nej.
Ingemar Markström, internmedicinare,
Skellefteå:
– Ja, övervikt kan vara lite känsligt för det har att göra med hur man ser ut. Högt blodtryck syns ju inte.
– Jag går en timmes promenad varje dag med min fru, broarna runt i Skellefteå.
– Nej.

Patrik Söderberg, allmänläkare, arbetar som akutläkare, Stockholm:
– Nej.
– Ja, just nu går jag på sjukgymnastik.
– Nej.

Margareta Norberg, allmänläkare, Umeå:
– Jag tror att jag har kommit över det med alkoholen. Men det är svårare att tala om stress, livssituation och om man är nöjd med sitt liv. Många lever i dåliga relationer och det påverkar hälsan markant. Om man inte har ett bra emotionellt stöd är det lätt att säga att man har det stressigt på jobbet. Vi erbjuder alla som fyller 40 och 50 ett hälsosamtal och det har mer och mer kommit att handla om balans i livet.
– Ja, jag cyklar till jobbet året runt och går på gym då och då.
– Nej.

– Ja, absolut. Vi har mycket diabetiker med ögonförändringar och vi försöker få dem att sluta röka till exempel. – Ja, det tror jag. Ingen undkommer utan att bli tillfrågade om de röker. Jag frågar om de motionerar också. Jag sysslar mycket med diabetiker. – Ja, fast inte i första hand. Jag får först gå in på vad de söker för. Men viktuppgång och sexuella problem är vanliga biverkningar av neuroleptika och SSRI. Man kan få ökat matsug så vi pratar om att man får hålla koll på sig. – Vi har mycket hjärt–kärlsjuka så varje dag tjatar jag om livsstil och riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes, övervikt, rökning och motion. Men det är så otroligt svårt att ändra patienters livsstil. Folk följer ju inte råden, de vill hellre ha en tablett. – Ja, det gör jag ju. Om de cyklat omkull och slagit huvudet när de är fulla kan jag säga att det är bättre att vara nykter och ha hjälm. Och rökning är alltid aktuellt. – Ja, väldigt mycket genom att bedöma riskprofil, ta reda på motivation och diskutera hur de kan förbättra hälsan.