Det gäller att ta fram såväl en teknisk form som en modell för hur patientinformationens begriplighet och betydelse bibehålls över gränserna. De första resultaten väntas kunna presenteras hösten 2009, vid Sveriges ordförandeskap i EU. Snomed kommer vara en del arbetet.
Sverige har fått i uppgift att koordinera arbetet med att fram en gemensam »patientöversikt« inom EU. Det handlar om hur journaler, e-recept och till exempel röntgenbilder ska kunna förmedlas säkert mellan vårdgivare över nationsgränserna. Samtidigt väntas EU-kommissionen lägga ett förslag till ett nytt EU-direktiv om patienters fria rörlighet, som legat på is ett tag, men som väntas presenteras under våren.

–När journaler och e-recept ska utbytas måste det gå att tolka dem på samma sätt i hela EU, trots olika språk. Samarbetet kring en enhetlig medicinsk terminologi underlättar arbetet. Snomed ger sifferkoder för en stor mängd exakt definierade begrepp som gör att de går att överföra och förstå oberoende av språk, säger Daniel Forslund, departementssekreterare, Socialdepartementet.

Patientöversikten blir det största EU-projektet hittills inom vården. Totalt kommer 22 miljoner euro att satsas. EU-kommissionen finansierar hälften, resten får de 13 medverkande EU-länderna skjuta till, berättar Daniel Forslund om projektet, som planeras starta i juni.
– Tanken är att bygga på de 13 medlemsländernas erfarenheter. Många är långt framme inom IT, säger Daniel Forslund.
– De senaste 1,5 åren har Sverige varit väldigt pådrivande i att öka patientrörligheten inom EU. I dag har EU-domstolen satt praxis för vem som ska få söka vård utomlands, där vill vi ha en tydligare juridisk praxis. Det gäller också till exempel för att skicka röntgenbilder, sådant som kommer att bli allt vanligare, både vad gäller akut och planerad vård utomlands.
Genom att vara aktivt och delta i arbetet att sätta en gemensam standard för informationsutbyte, hoppas Sverige på att öka sina chanser längre fram.
–Om Sverige inte är med och sätter den kommande europeiska standarden får Sverige svårt att hävda sig på en europeisk marknad.
Flera sjukhus har anmält intresse att vara med på tåget, som kompetenscentrum för högspecialiserad vård som bara kommer finnas på några enstaka ställen i EU. Vem som tilldelas vilken specialitet kommer att förhandlas under året, enligt Daniel Forslund.




Läs även

Nu ska alla medicinska termer få en datakod