Antalet aborter ökar samtidigt som allt fler smittas av sexuellt överförda sjukdomar. För tonårsaborterna handlar det om en 50-procentig ökning mellan 1995 och 2005. Totalt gjordes 18 607 aborter första halvåret 2007, en ökning med 2,4 procent per 1 000 kvinnor. Klamydiafallen har mer än fördubblats under 2000-talet och räknades till 47 124 år 2007.
– Det här är stora problem. Inte minst de sexuellt överförda sjukdomarna, som kan vara relativt symtomfria men orsaka infertilitet. Mitt uppdrag är att se vilka vägar man kan gå för att unga människor inte blir ofrivilligt gravida eller smittade av dessa sjukdomar. Det betyder att ambitionen också är att få ner aborttalen, säger Anders Milton.
Abortfrågan är viktig för många kristdemokrater. Partiledningen meddelade i våras att den är beredd att diskutera den övre gränsen, vecka 22, för när Socialstyrelsen kan godkänna aborter av synnerliga skäl. Milton avvisar dock att arbetsgruppen ska ta ställning till tidsgränsen. Och han verkar inte bekymrad för att gruppens arbete blir en politiskt het potatis.
– Mitt intryck är att det finns en bred enighet bland de politiska partierna om att de här problemen måste åtgärdas.
Problemen är dock inte nya. Hur könssjukdomar sprids och graviditeter undviks är knappast en hemlighet, kondomer och p-piller finns att få.
LT: Vad krävs för att vända utvecklingen?
– Det är för tidigt att spekulera kring lösningarna. Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen har jobbat med frågorna, liksom skolorna och ungdoms- och familjemottagningar. Så instrumenten finns. En viktig fråga är att se över hur de används och att kommunikationen sker på ett sätt som berör dem som nås av den, säger Anders Milton.
LT: Du var ordförande i Nationell psykiatrisamordning, utredningen som den tidigare socialdemokratiska regeringen tillsatte. Nu är den borgerliga alliansen din uppdragsgivare. Hur ser du på det?
– Jag är inte partibunden och tänker inte på prefixen. Det är regeringen som frågar. Så förutsättningarna är desamma oavsett vem som sitter vid makten.
Arbetsgruppen ska enligt Milton presentera sina förslag om ett år.