Det skriver man i remissvar till Socialstyrelsens »Utkast till föreskrifter och allmänna råd om läkares specialiseringstjänstgöring«. Läkarförbundet är i övrigt i stort nöjt med Socialstyrelsens förslag, och stödjer det arbete som Socialstyrelsen utfört för att förbättra kvalitetsaspekterna på specialisttjänstgöringen.
Det viktigaste är nu att Socialstyrelsen inte ytterligare försenar tidsplanen, säger Lars Hjelmqvist, Läkarförbundets representant i Nationella rådet för specialisttjänstgöring och ordförande i förbundets utbildnings- och forskningsdelegation.
– Det finns ST-läkare som utfört snart två år av sin utbildning utan målbeskrivningar, vilket talar för vikten av ett snabbt fastställande av skriften.
Föreskriftsarbetet är allvarligt försenat, påpekar Sylf, som är fortsatt kritisk till uppdelningen av ST-utbildningen i bas- respektive grenspecialiteter.
Läkare som fått legitimation före den 1 juli 2006 har rätt att bli specialist enligt det system som gäller i dag. Detta gäller fram till och med den 31 december 2013. Ännu är det inte fullt ut definierat vad som ska ingå i alla specialiteterna.