Gunnar Welander blev förra veckans stora nyhet i Dagens Medicin, som avslöjade att Göingekliniken fram till i höstas inte haft kollektivavtal.
– Det är aldrig någon som har tänkt tanken. Det började som en liten verksamhet i början av 90-talet och någon gång gick vi från liten till stor, men vi har bara jobbat på. Det har aldrig varit fråga om något avståndstagande från kollektivavtal. Man kan tycka det är slarvigt, men frågan har aldrig dykt upp.
Det var de fyra undersköterskorna på kliniken som tog initiativet, berättar Welander. Sedan september–oktober förra året har kliniken därför ett avtal med Kommunal. Det ledde till en påstötning från Vårdförbundet och nu tecknas ett hängavtal till Vårdföretagarnas avtal med Vårdförbundet för klinikens sju sjuksköterskor.
»Inte så kul« säger Welander apropå att bli förstasidesstoff.
– Någon gång på vägen borde man ha tänkt.
Kliniken ägs i dag av Gunnar Welander och tre andra läkare. Kliniken har också tre sjukgymnaster och en psykolog anställda. De har inte kollektivavtal.
Ska ni teckna för dem?
– Det har slagit mig de senaste dagarna.
Gunnar Welander är ordförande i Privatläkarföreningen (SPLF), har suttit i förbundets centralstyrelse sedan 2003 och haft en rad fackliga uppdrag sedan tidigt 90-tal.
– Jag är nog inte världens kunnigaste på kollektivavtal. Jag jobbar främst med taxan och vårdavtal och jag sitter inte i Förhandlingsdelegationen.
På papperet satt han faktiskt i förbundets förhandlingsdelegation under åren 1999–2002. Och i Östra Skånes läkarförenings styrelse 1992–1995. En lokalförening är primär förhandlingspart för anställda läkare. Hur är det möjligt att tanken inte slagit honom?
– Jag satt i Östra Skånes styrelse för evigheter sedan och sysslade med privatläkarfrågor.
I Förhandlingsdelegationen var han bara adjungerad och blev inkallad endast rörande S:t Görans sjukhus, säger han.
– Jag var bara kallad på ett enda möte under tre år.
Inte heller har arbetet i CS aktualiserat frågan. Han funderar på om det vore bra med en checklista för nyvalda CS-ledamöter där frågan »Har dina anställda kollektivavtal?« kunde ingå.
Han har de senaste dagarna talat med styrelseledamöter och andra i SPLF. Några hör till Praktikertjänst. Andra har inget avtal, enligt Welander.
– De i styrelsen, och utanför, som hört om det här, har inte heller reflekterat över det här med kollektivavtal.
– Men i och med det här ska vi kanske ta itu med det från SPLFs sida, så att vi inte hamnar i onåd.
De flesta har bara någon enstaka anställd, till exempel »sin fru«, säger han.
Ska ni uppmana alla att teckna avtal oavsett antal anställda?
– Jag ska skaffa lite mer information. Jag får en känsla av att ju fler anställda, desto viktigare.
Medlemskap i Vårdföretagarna skulle nog ha aktualiserat frågan mer spontant, tror han.
– Men vi har väldigt bra hjälp från Läkarförbundet, vilket gör att man inte ser behov av det.