– Antalet vårdplatser har minskat dramatiskt i Sverige de senaste 15 åren. På många håll är de för få. Det är ett bekymmer. Trycket kan bli enormt och man hör förfärliga historier om hur ni ägnar stor del av arbetstiden åt att hitta vårdplatser, sa Göran Hägglund när han fick en fråga från yngreläkarna i Malmö om vilken beredskap regeringen har för att lösa problemet.
Med allt fler äldre i framtiden och en minskad skattekraft finns en risk för att människor börjar avsätta sina privata pengar för att säkra att de får vård på ålderns höst, något som Hägglund ser med stor oro på.
– Det här är något vi ägnar mycket tid och kraft åt att fundera över. Men jag har ingen optimal lösning än. Jag får återkomma till er nästa år, sa han.
Den arbetsmiljöundersökning som bland andra Sylf redovisade i Stockholm i januari, se LT nr 4, tydde på ett samband mellan upplevd vårdkvalitet och god arbetsmiljö. Hur ställer sig socialministern till det? undrade Sylf i Stockholm.
– I företag där man har ordning och reda och kvalitetssystem så får man bättre resultat. Det offentliga har inte alltid varit de bästa på att organisera tillvaron för sina anställda. Det är inte landsting med mycket pengar som har den största effektiviteten. Lösningen är inte mer pengar. Det handlar om organisation, ledarskap och chefskap, sa han.
Han fick också en fråga om hur förslaget till EU-direktiv om patienters fria rörlighet kan komma att se ut och hur direktivet kan säkra att den vård som erbjuds i andra länder är evidensbaserad.
Regeringen vill ha ett sådant direktiv, »naturligtvis med bibehållen kvalitet och säkerhet för patienterna«, sa Hägglund. Ett förslag har väntats den här våren och som ordförandeland hösten 2009 är Sverige ett av de tre länder som deltar i arbetet, se även LT nr 10, sidan 710. Men eftersom EUs hälsokommissionär nu slutar och en ny tillträder kan arbetet dra ut på tiden, tror Hägglund.
– Jag är lite orolig att arbetet stannar upp.
De frågor som Göran Hägglund själv valde att lyfta fram var en ökad mångfald av vårdgivare, en bättre IT-struktur i vården, bättre utvärdering och tillsyn samt arbete med att stärka patientens ställning.