– I Västerbotten har man beslutat att ordinera fysisk aktivitet på recept, FaR, vid varje besök i primärvården. Men det ska göras med en individuell bedömning utifrån behov, säger Jon Karlsson.
Jack Lysholm, professor i ortopedi och forsknings- och utvecklingschef i Västerbottens läns landsting, bekräftar att detta ingår i visionen »Västerbotten ska ha världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning 2020«, och uppger samtidigt att grannlandstinget Norrbotten redan under 2009 räknar med att ha implementerat FaR vid alla vårdcentraler.

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsoinstitutet tilllämpar i dag samtliga landsting i Sverige metoden FaR – Fysisk aktivitet på recept. Men i vilken utsträckning metoden faktiskt har etablerat sig inom svensk hälso- och sjukvård är ovisst.
I folkhälsopropositionen, presenterad den 17 mars, ger regeringen Folkhälsoinstitutet i uppgift att utvärdera fysisk aktivitet på recept, vilka diagnoser som recepten kopplas till samt vilka effekter metoden har. Regeringen vill också att universitetskurser startas 2009 för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal –inte minst allmänläkare – i rekommendationer om vilka fysiska aktiviteter som är lämpliga vid olika sjukdomar.

Vidare får Folkhälsoinstitutet i uppgift att ta fram ett utbildningspaket i motiverande hälsosamtal i anslutning till fysisk aktivitet på recept. Paketet är riktat till läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och barnmorskor.
– Jag var faktiskt lite besviken efter att den första upplagan av Fyss kommit ut 2003, eftersom responsen var begränsad. Men efter ett tag har ett intresse börjat väckas, inte minst när man börjat titta på kostnadsbesparande effekter som kan göras inom läkemedelsområdet.

Fysisk aktivitet på recept ska vara individuellt anpassad med precisering av typ av aktivet och dosering, hur intensiv, regelbunden och långvarig motionen ska vara.