Vem ska då göra jobbet?
– Vi skulle kunna låta välutbildade sjuksköterskor arbeta med rökstopp, motion på recept och bra mat. Många stora läkarkliniker vill utbilda sköterskor. Allmänläkarna är för få i dag för detta arbete.

Är det inte praktiskt att läkarna tar upp dessa hälsofrågor i patientmötet?
– Jo, men läkarna är så tidspressade och uppföljningen blir krävande. Förebyggande arbete är ett tungt jobb. Även om det finns ett stort intresse för att förebygga bland danska läkare anar man också en skepsis.
Det finns ett stort intresse för motion på recept, men metoden har tappat lite mark på vissa håll för att organisationen saknas. Regionerna och allmänläkare har velat pröva en modell med utbildade sköterskor.

Har du exempel på arbetsmodeller?
– Många allmänkliniker har utbildat personal för att ta sig an livsstilsproblem, men det är individuellt hur långt man kommit. Vissa är långt framme, andra har knappt börjat. Ofta är det så att läkaren identifierar problemet, t ex fetma, typ 2-diabetes, inaktivitet eller rökning. Läkaren tar prover och gör upp en plan med patienten, därefter tar sjuksköterskan över behandlingen med möjlighet att konsultera läkaren. n