I mars nåddes ett tillfälligt samförstånd efter ett samverkansmöte där regiondirektör Sören Olofsson bromsade in och lät tillsätta projektledare för att driva processen vidare i samförstånd med personalen (se LT nr 5, 9 och 14/2008). Men samförståndet blev tillfälligt.
– Det var ett spel för gallerierna. Arbetsgivaren tog tillbaka sitt ursprungliga förslag och gjorde små förändringar samtidigt som man utlovade tätare regional samverkan mellan Malmö och Lund. Sjukhusledningarna och Region Skåne har återgått till sitt hårt styrda förslag, säger Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkarförening, ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse och verksam vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Lund.

Lars Nevander upprepar kravet på att få tillgång till det underlag som ligger till grund för Region Skånes omorganisation, ett utredningsarbete från konsultfirman McKinsey. Eftersom det gick under benämningen »managementstöd« har materialet undsluppit offentligheten.

Enligt tidigare pressuppgifter överväger också läkarföreningen att stämma arbetsgivaren, något Lars Nevander halvt tar tillbaka.
– Att undanhålla oss information är ett brott mot MBL. Vi får fundera på om vi ska överväga en stämning. Det är inte någon brådska.
Nästa centrala förhandling mellan Region Skåne och facken är planerad till den 13 maj.
– Vi vill samverka med projektledarna, inte sitta med Sören Olofssons jurister, säger Lars Nevander, som i grunden är negativ till Region Skånes planer:
– Vi har inget emot att man koncentrerar den högspecialiserade vården, där patientunderlaget är litet. Men att ge sig på den specialiserade vården är klåfingrigt. Beräkningar för enheter för till exempel bröstcancer visar att en klinik bör nå en nivå om 150 nya patienter per år för att kunna upprätthålla kompetens och kunna ge god vård. Men de enheter som planeras nu för Malmö/Lund ligger på 600 patienter per år.