I ett remissvar på delbetänkandet »Vårdval i Sverige« (SOU 2008:37), skriver Läkarförbundet att man saknar förslag om sanktioner mot de landsting som inte inför etableringsfrihet inom ramen för ett vårdvalssystem. »Om tillsynsmyndigheten inte har tillgång till effektiva sanktionsmedel vid allvarliga regelöverträdelser finns inte en godtagbar garanti för att den föreslagna vårdvalsreformen får önskat genomslag.«
Frågan om sanktionsmedel behandlas varken i det aktuella betänkandet eller i den så kallade Frittvalutredningen (SOU 2008:15, se artikel om LOV intill), framhåller Läkarförbundet.
Läkarförbundet är i grunden positivt till en vårdreform som möjliggör en fri etablering inom primärvården. Men man anser att utredningen inte tagit tillräcklig hänsyn till »de små aktörernas betydelse och möjlighet«, och föreslår ersättningsgarantier för nystartad verksamhet i syfte att öka konkurrensneutraliteten i förhållande till större och redan etablerade aktörer.
Ett system som ger en förhållandevis fri etablering för vårdgivare bör omfatta tydliga regler för uppföljning, helst med nationellt fastlagda kompetens-, kvalitets- och säkerhetskrav. Läkarförbundet hoppas också att närsjukvården i framtiden kommer att engageras mer i den patientnära forskningen. Förbundet saknar en analys av hur forskningsaktiviteten ska främjas och inordnas i den nationella vårdvalsreform som utredaren föreslår.