Sex landsting blir skyldiga att ha personal i beredskap för utlandsinsatser, enligt lagen om »katastrofmedicinska insatser i utlandet«. Sjukvårdsgrupper från landstingen i Stockholm, Västra Götaland och Skåne är utbildade, testade och startklara.
På tur står Uppsala, Östergötland – som har ett katastrofmedicinskt centrum, och Västerbotten – som har ambulansflyget (SNAM). Övriga landsting får upprätthålla utlandsberedskap om man vill. Landstingen ersätts av staten för beredskaps- och eventuella insatskostnader. Socialstyrelsen har ledningsansvar och beslutar om hur och i vilken omfattning landstingens resurser ska sätta in.
Totalt består katastrofstyrkan i dag av cirka 180 personer. Styrkan som sänds iväg anpassas till behoven, både när det gäller antal personer och kompetenser. Verksamheten har byggts upp i samarbete mellan Räddningsverket, Socialstyrelsen, Rikspolisstyrelsen, Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan. Styrkan ska kunna avresa inom tolv timmar från att man har fattat beslut om att den ska sändas iväg. Räddningsverket är insatsledare.

Läs mer om stödstyrka vid katastrofer
En klippa vid katastrofer
Landsting skyldiga hålla katastrofstyrka i beredskap för utlandsinsatser
Humanitär karriär inleddes med mardrömsuppdrag
»Hur mycket kan folk förvänta sig?«